Uzaktan algılama ve CBS yöntemleri ile Gölcük çevresindeki heyelanların incelenmesi
Analysing of landslides around Gölcük with remote sensing and CBS methods
- Tez No: 667458
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AZİZ ÖZYAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çizgisellik, Heyelan, Kocaeli, Kontur Haritaları, PALSAR, Lineament, Landslide, Kocaeli, Contour Maps, PALSAR
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Doğal afet türlerinden olan heyelanlar mal zararı, yaralanma veya ölüme yol açmaktadır. Bu olumsuz durumları ortadan kaldırmak veya hafifletmek için heyelanları tetikleyen unsurlar ve potansiyel heyelan alanlarının detaylı olarak çalışılması gerekmektedir. Çalışma alanı dünyanın en iyi bilinen ve aktif doğrultu-atımlı faylarından birisi olan Kuzey Anadolu Fay (KAF) Zonu'nun yaklaşık 5 km güneyinde yer almaktadır. Bu nedenle çalışma alanında meydana gelen heyelanların en önemli tetikleyici unsurlarından birinin depremler olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmada heyelanların sık olarak meydana geldiği Kocaeli ili Gölcük İlçesi'nin güneyindeki çizgisellikler ile birlikte çalışma sahasının kontur haritası ileri yer gözlem uydusu (ALOS) ile taşınan aşamalı donanımlı L-bant tipindeki sentetik açıklıklı radar (PALSAR) seviye 1.5 görüntüsü kullanılarak oluşturulmuştur. Ham RADAR verisine uygulanabilir lokal sigma filtre işlemi uygulanmış ve görüntü üzerinde bulunan parazitler ortadan kaldırılmıştır. Parazitlerden arındırılan görüntüye yönlü filtreleme işlemi yapılarak bölgede bulunan ve daha önce tespit edilmemiş çizgisellikler belirlenmiştir. Çalışma alanının PALSAR DEM verisinden elde edilen 10 m ve 20 m kontur haritaları yardımıyla çalışma sahasındaki heyelan alanları tespit edilmiştir. Yapılan çalışma ile bölgedeki heyelanların ana tetikleyici etkenlerden birinin kırık ve kırık sistemleri olabileceği görülmüştür. Bu çalışmada kullanılan radar verisi ve uyguladığımız metot heyelanların incelenmesinde hızlı ve doğru sonuçlar sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
Landslides, one of the significant natural disasters, casue property damage, injury or death of people. In order to eliminate or alleviate the negative effects of landslides, the factors that trigger landslides and potential lanslide areas should be studied in detail. The study area is located approximately 5 km south of the active North Anatolian Fault (NAF) Zone, which is well-known strike-slip faults in the world. Therefore, earthquakes have been considered as one of the most important trigerring factors for landslides in the study area. In this study, the lineaments to the South of Gölcük district of Kocaeli province where landslides occur frequently together with the contour map of the study area were constructed using a L-band type syntehtic aperture radar (PALSAR) level 1.5 image carried by the advanced land observing satellite (ALOS). The speckles of the raw PALSAR image were removed by applying the Local sigma filter to it. By applying a directional filtering to the image that is free from speckles, the previously undetected lineations in the study area were determined. With the help of the 10 meter and 20 meter contour maps obtained from PALSAR DEM data, landslide areas in the study area were located. In this study, it was demonstrated that one of the main triggering factors of landslides in the region is probably the fractures or the fracture systems. The radar data utilized in this work and the method we applied provided fast and accurate results in the investigation of landslides.