İhracat yapan işletmelerin dinamik yeteneklerinin işletme performansına etkisinde örgütsel çevikliğin aracılık rolü (Halıcılık sektöründe Gaziantep ili örneği)
- Tez No: 667569
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM YILDIRIM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Dinamik Yetenekler, Örgütsel Çeviklik, İşletme Performansı, Dynamic Capabilities, Organizational Agility, Firm Performance
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalışma ile stratejik yönetim alanyazınına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Öncelikle karmaşık bir literatürü bulunan dinamik yeteneklere katkı sağlamak hedeflenmiştir. İkinci olarak, örgütsel çeviklik kavramı işletmeler için stratejik düzeyde tartışılarak, söz konusu kavrama ilişkin çok boyutlu bir ölçme aracının işlemselleştirilmesi hedeflenmiştir. Üçüncü olarak işletme performansının ölçülmesi hedeflenmiştir. Tezin birinci bölümünde araştırmanın amacı, önemi, kısıtlarından bahsedilmekte ve ikinci bölümünde dinamik yeteneklerin, örgütsel çevikliğin ve işletme performansının kavramsal çerçevesi çizilmiştir. Üçüncü bölümde araştırmanın yöntemi, hipotezleri, araştırma modeli ve analizler, dördüncü bölümde ise bulgular ve takip eden son bölümde bulguların yorumlanması, ileriki araştırmalar ile yöneticiler için tavsiyeler yer almaktadır. Araştırmada kapsamında, Gaziantep ilinde faaliyet gösteren 113 işletmenin üst düzey yönetici/sahibinin verdiği yanıtlar doğrultusunda yapılan analizler sonucunda, Dinamik yeteneklerin işletme performansı üzerindeki etkisinde örgütsel çevikliğin aracılık etkisi kısmen de olsa desteklendiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to contribute to the strategic management literature. First of all, it is aimed to contribute to dynamic abilities that have a complex literature. Secondly, by discussing the concept of organizational agility at a strategic level for businesses, it is aimed to operationalize a multidimensional measurement tool related to this concept. Thirdly, it is aimed to measure the business performance. In the first part of the thesis, the aim, importance and limitations of the research are mentioned and in the second part, the conceptual framework of dynamic capabilities, organizational agility and business performance is drawn. The third part includes the research method, hypotheses, research model and analysis, while the fourth part includes the findings, and the following section includes interpretation of the findings, further research and recommendations for managers. Within the scope of the study, as a result of the analysis made in line with the responses of the senior owners /managers of 113 enterprises operating in Gaziantep, it was concluded that the mediation effect of organizational agility partially supported the effect of dynamic capabilities on business performance.