Türkiye'nin göçmen politikası ve Suriyeli sığınmacılar
Turkey's immigration policy and Syrian asylum seekers
- Tez No: 667591
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIRAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Göç, Göçmen, Sığınmacı, Mülteci, Entegrasyon, Arap Baharı, Immigration, Immigrant, Asylum Seeker, Refugee, Integration, Arab Spring
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu tezde vurgulanan temel amaç, Suriye'de yaşanan iç çatışmalar neticesinde milyonlarca Suriyelinin kendi ülkelerini terk ederek Türkiye'ye sığınmaları ve göçün Türkiye tarafından hem hukuki hem de idari açıdan yönetiminin ele alınması olmuştur. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, konuyla ilgili kavramlar açıklanmış ve kavram bulanıklığı giderilmeye çalışılmıştır. Ayrıca yine birinci bölümde genel olarak göçlerle ilgili kuramlara ve göçün neden ve sonuçlarına değinilmiştir. İlgili kuramlar ile göçün neden ve sonuçları Suriyeli sığınmacıların göç hareketiyle açıklanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümde, tarihsel olarak özellikle Cumhuriyetin ilanından günümüze kadar Türkiye'ye doğru gerçekleşen göç hareketleri dönemsel olarak açıklanmıştır. Üçüncü ve son bölümde ise Suriyeli sığınmacıların göç hareketlerine, Türkiye'deki Suriyeli sığınmacıların hem geçici barınma merkezlerindeki hem de barınma merkezleri dışındaki sayılarına, Türkiye'nin söz konusu göç hareketiyle ilgili düzenlediği hukuki ve idari düzenlemelere yer verilmiş ve söz konusu göç hareketinin Türkiye'ye güvenlik ve ekonomik etkileri üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Ayrıca Suriyeli sığınmacıların Türk vatandaşlığına alınmaları konusundaki verilere değinilerek devamında Türkiye'nin geçmişten günümüze göç politikaları tarihsel sıraya dikkat edilecek şekilde verilmeye çalışılmıştır. Arap Baharı'nın bir sonucu olarak gelişen olayların Suriye'ye sıçraması ve Suriye'nin Türkiye ile uzun sınır komşusu olmasından dolayı, göç akınının Türkiye'yi farklı açılardan etkilediği ve özellikle göçün ekonomik boyutunun Türkiye'ye etkisinin birinci sırada yer aldığı görülmüştür. Türkiye bu sığınmacı akını neticesinde bazı hukuki adımlar atarak ilk etapta gelenlerin statü sorununu gidermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose emphasized in this thesis was that millions of Syrians left their countries and took refuge in Turkey as a result of the internal conflicts in Syria and the management of migration by Turkey both legally and administratively. The study consists of three chapters. In the first chapter, related concepts are explained and conceptual ambiguity is tried to be removed. In addition, again in the first chapter, theories about migration in general and its causes and consequences are mentioned. The causes and consequences of migration with the relevant theories were tried to be explained by the migration movement of Syrian refugees. In the second chapter, historically, the migration movements that took place towards Turkey from the proclamation of the Republic until today are explained periodically. In the third and last chapter, the migration movements of Syrian refugees, the number of Syrian refugees in Turkey both in temporary refuge centers and outside the refuge centers, and the legal and administrative regulations of Turkey regarding the said migration movement are included and the security and economic effects of the said migration movement on Turkey have been tried to be emphasized. In addition, by referring to the data on Syrian refugees' Turkish citizenship, it has been tried to give attention to the historical order of Turkey's migration policies from past to present. As a result of the Arab Spring, the spread of the events to Syria and the long border neighbor of Syria with Turkey, it has been observed that the migration influx affected Turkey from different angles and especially the economic dimension of migration took the first place on Turkey. As a result of this influx of refugees, Turkey has taken some legal steps and tried to resolve the status problem of those who came in the first place.