Pazar yerlerinden gündelik hayata dair mekân ve birey etkileşimi: Muğla örneği
Place and individual interaction from market places to everyday life: Muğla example
- Tez No: 667621
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: sahne, rol, set, taktik, direniş, stage, role, setting, tactic, resistance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışma Erving Goffman'ın dramaturji yaklaşımını referans alarak gündelik hayatın, Pazar yerlerinde mekân ve kişiler üzerinden nasıl işlediği ve bu pratiklerin Pazar yerlerinde hangi dramaturjik yaklaşımlar üzerinden gerçekleştiğini ele almaktadır. Pazar yerleri, gündelik hayatın toplanma mekânlarından biri olarak toplumsal etkileşim pratiklerinin mekân ve o mekânda bulunan kişiler tarafından inşa edildiği alanlardır. Bu nedenle pazarcılar mekânı oluşturan, üreten ve inşa edilen kişiler olarak ele alınmaktadır. Çalışma pazarcıların örneklem grubunu oluşturması dolayısıyla onların, Pazar yerlerinde olan toplumsal etkileşimleri, Goffman'ın gündelik hayat pratiklerini çözümlediği dramaturji yaklaşımını, Henri Lefebvre'nin gündelik hayatın içinde mekânı değerlendirme yaklaşımını ve Michel De Certeau'nun gündelik hayata bakışını yansıtan direniş kuramı tematik analiz ile ele almaktadır. Bu kapsamda çalışmanın içeriğini öncelikle gündelik hayatın tanımına dair yapılan açıklamalar, gündelik hayat çalışmalarının sosyal bilimlerdeki yeri ve bahsi edilen bilim inşalarının yaklaşımı ele almaktadır. Daha sonra ise Muğla Pazar yerlerinde yapılan 24 görüşme verileri ve gözlem verileri teorik yaklaşımla beş tema altında analiz edilmektedir. Çalışmanın sonucunda Muğla pazarcılarının toplumsal etkileşime katılırken gündelik hayatlarının önemli bir bölümünü geçirdiği Pazar yerlerinde birtakım sahneleme gösterisi ve anlamlandırma çabaları ile etkileşimde bulundukları, etkileşimi devam ettirebilmek için ise mekân ve diğerleri ile kurduğu etkileşimi birtakım taktiklere dayandırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study takes Erving Goffman's dramaturgy approach as a reference and discusses how Everyday life works through place and people in marketplaces and through which dramaturgical approaches these practices take place in market places. Marketplaces, as one of the gathering places of everyday life, are areas where social interaction practices are built by the place and the people in it. For this reason, marketers are considered as people who create, produce and build the place. As the study marketers constitute the sample group, their social interactions in the marketplaces, the dramaturgy model in which Goffman analyzed in everyday life practices, Henri Lefebvre's approach to evaluating the space in everyday life and the resistance theory which reflects Michel De Certeau's view of everyday life are handled with thematic analysis. In this context, the content of the study chiefly deals with the explanations about the definition of everday life, the place of everyday life studies in social sciences and the approach of the mentioned scientific constructions. Then, the data of 24 interviews and observation data obtained from Muğla marketplaces are analyzed under five themes with a theoretical approach. The most appropriate method for the purpose of the study is determined as a qualitative method in order to avoid being superficial and being able to conduct in depth interviews. As a result of the study, it is concluded that Muğla marketers interact with several staging shows and interpretation efforts in the marketplaces where they spend a significant part of their everyday lives, and that they based on their interaction with the place and people on some tactics in order to continue the social interaction.