Şükür Halmirzayev'nin 'Bändi Bürgüt' ve 'Azadlik' adli eseri üzerine dil incelemesi (hayatı-inceleme-aktarma)
Language review of khalmirzayev's 'Bandi Bürgüt' and 'Azadlik' forensic work (life-review-transfer)
- Tez No: 667626
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EKREM AYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, Hikâye, Aktarım, Dil İncelemesi, Uzbekh Turkish, Story, Translation, Language Analyze
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Şükür Halmirzayev 20. yüzyılın ikinci yarısında Özbek edebiyatının gelişmesinde büyük pay sahibi olup, 21. yüzyılın kaynak yaratıcılığı açısından diğer yazarlardan farklı olarak eserlerini kaleme almıştır. Şükür Halmirzayev'in 2014 yılında yayımlanan“Bӓndi Bürgüt”ve 2006 yılında yayımlanan“Äzӓdlik”adlı hikâyeleri üzerine yaptığımız dil incelemesi çalışmamızın amacı, Türk dünyası edebiyatlarının güçlenmesi ve birbirlerini daha iyi tanımaları için kolaylık sağlamaktır. Çalışmamızın Giriş bölümünde, Özbek edebiyatında önemli bir yeri olan Özbek hikâyecilik geleneği hakkında kısaca bahsedilmiştir. Birinci bölümde, Şükür Halmirzayev'in hayatı, edebi kişiliği ve Özbek edebiyatındaki yeri hakkında bilgiler verilmiştir. İkinci bölümünde, hikâyeler üzerinden Özbek Türkçesinin ses ve şekil bilgisi özellikleri incelendi. Üçüncü bölümde ise, hikâyelerin transkripsiyonu ve Türkiye Türkçesine aktarımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Shukur Kholmirzayev had a great share in the development of Uzbek literature in the second half of the 20th century, and he wrote his works different from other writers in terms of resource creativity of the 21st century. The aim of our language study on the stories“Esir Kartal”published in 2014 and“Freedom”published in 2006 by Shukur Kholmirzayev is to strengthen Turkish world literatures and facilitate them to get to know each other better. In the introduction of our study, the Uzbek tradition of storytelling, which has an important place in Uzbek literature, is briefly mentioned. In the first part, information about Shukur Kholmirzayev's life, literary personality and place in Uzbek literature is given. In the second part, phonetic and morphological properties of Uzbek Turkish were examined through stories. In the third part, the transcription of the stories and Turkey are given transfer to Turkish.