KOBİ'lerde yönetim sorunları ve nepotizm
Governance systems and nepotism in SMEs
  1. Tez No: 667700
  2. Yazar: AHMET AĞAOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKE ORUÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, sorunlar, nepotizm, yönetim, SME, problems, nepotism, management
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu tez çalışmasının amacı Dünya ve ülke ekonomisinin sıkıntıda olduğu bu dönemde, KOBİ'lerin sorunlarını tespit edip çözüm önerileri sunmaktır. Globalleşen dünyada, KOBİ'ler; ülke için girişimcilik, ekonomik büyüme, istihdam oluşturma, bölgeler arası sosyal farklılıkları ortadan kaldırmaktan kaynaklı ve ülkenin her yerinde varlıklarının olması nedeniyle Dünya ve Ülke ekonomisinde önemli bir yer oluşturmaktadır. Hızla yaygınlaşan ve gelişen KOBİ'lerde yönetimsel sorunlar'da oluşmaktadır. KOBİ'ler, oluşan yönetimsel sorunlar ve bu sorunların kaynağı olan Nepotizm, kuşak çatışması gibi nedenlerle iç içe yaşanmaktadır. Bu nedenler KOBİ'lerde performans, verim düşüklüğü, üretilen mamul maddenin maliyet fiyatının artması, kalitenin düşmesi, üretimde zayıflama ve sonuçta işletmenin kapanmasına neden oluşturabilir. Bu çalışma, KOBİ'lerde yönetimsel sorunlardan kaynaklı problemlerin çözümünde yardımcı olması için yapıldı. KOBİ sorunlarını çözmek için önce dünyada ve ülkemizde KOBİ'lerin oluşumu, resmi ve değişik yapılara göre yapılmış tarifleri, oluşum biçimleri, avantajları, dezavantajları, kuşak çatışması ve nepotizmden kaynaklı sorunlar hakkında bilgi verilerek, Edirne özelinde yapılan nitel araştırmada(Pandemi den kaynaklı) yüzyüze görüşmeler yerine telefonla görüşülerek olanaklar dahilinde notlar alındı. Bu çalışmada KOBİ sahip/yönetici'lerinin, yönetimsel sorunları tespit edilmiş ,sahip/yönetici'lerin sorunların çözümünde yeterli bilgi ve donanımlara sahip olmadıkları görülmüş, alınan bilgiler ışığında sonuç ve çözüm önerileri oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis study is to identify the problems of SMEs in this period when the world and the country's economy are in trouble, and to find a solution by revealing their problems, albeit partially. In the globalizing world, SMEs constitute an important place in the World and Country economy due to entrepreneurship, economic growth, employment creation, eliminating inter-regional social differences, and because of their presence all over the country, administrative problems occur in SMEs that are rapidly spreading and developing. Managerial problems that occur in SMEs and nepotism, which is the source of these problems, live together with factors such as generation conflict. These reasons may cause SMEs to reduce performance, low productivity, increase in cost price of the manufactured product, decrease in quality, weakening in production and ultimately shut down the business. This research has been conducted to help in the solution of problems arising from administrative problems in SMEs. In order to solve the problems of SMEs, first of all, the formation of SMEs in the world and in our country, officially and according to different structures, form of formation, advantages, disadvantages, generational conflict and problems caused by nepotism, in the qualitative research conducted in Edirne due to the pandemic process. Notes were taken by phone calls instead of face-to-face interviews within the bounds of possibility. In this study, the administrative problems of SME owners / managers were detected, it was seen that the owners / managers did not have sufficient knowledge and equipment to solve the problems.