Güzel sanatlar eğitimi bölümlerindeki bilimsel araştırma yöntemleri dersine yönelik öğretim elemanı görüşleri
Lecturers' opinions on the scientific research methods course in fine arts education
- Tez No: 667711
- Danışmanlar: PROF. ŞEMSETTİN EDEER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sanat eğitimi, Sanat eğitiminde araştırma, Eğitimde araştırma yöntemleri, Sanat temelli yaklaşımlar, Art education, Research in art education, Research methods in education, Art-based approaches
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
Sanat eğitiminde öğrenim gören öğretmen adaylarında, sanat ve bilim ilişkisine dair farkındalık oluşturmak için Bilimsel Araştırma Yöntemleri dersi oldukça önemlidir. Bu araştırmanın amacı, görsel sanatlar eğitimcisi yetiştiren kurumlarda dersi veren öğretim elemanlarının görüşlerine dayalı olarak dersin konularının sanat eğitimiyle nasıl ilişkilendirildiğini ortaya koymaktır. Araştırmada nitel araştırma yaklaşımları kullanılmıştır. Uygulamanın ilk aşaması tarama modelinde gerçekleştirilmiş ve dersi veren öğretim elemanlarına açık uçlu anket uygulaması yapılmıştır. Uygulamanın temel veri kaynağını oluşturan ikinci aşamasında nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji deseni uygulanmıştır. İlk aşamadaki katılımcılar arasından maksimum çeşitlilik örneklemesi yoluyla belirlenen öğretim elemanlarıyla yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş, doküman inceleme ve araştırmacı günlükleriyle veri türü çeşitliliği sağlanmıştır. Veri setinin tamamı tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen bulgularda Yapısal çözümleme, Etkileşim durumları, Paradigmatik bakış ve Bilimsel araştırma yöntemleri ile sanat eğitimini bütünleştirme temalarına ulaşılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, sanat ve bilim arasındaki etkileşimin bu ders için önemi, ders kapsamında sanat alanından örneklere ve görsel temelli yaklaşımlara yer vermenin gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu araştırmayla, sanat eğitiminde Bilimsel Araştırma Yöntemleri dersinin içeriğini geliştirmek isteyen öğretim elemanlarına ve bu alanda çalışan araştırmacılara yönelik öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The Scientific Research Methods course is very important for raising awareness of the relationship between art and science among teacher candidates studying art education. The aim of this study is to reveal how the course subjects are associated with art education based on the views of the lecturers who teach the course in institutions that train visual arts educators. Qualitative research approaches were used in the study. The first step of the application was carried out using survey model, and an open-ended questionnaire was given to the lecturers. In the second step of the application, which is the main data source, the phenomenology design, one of the qualitative research designs, was applied. Semi-structured interviews were conducted with the lecturers. The lecturers were selected using maximum variation sampling among the participants that were in the first stage, and data type triangulation was achieved with document review and researcher diaries. The entire data set was analyzed using the thematic analysis method. In the findings obtained as a result of the analysis, the themes of Structural analysis, Interaction situations, Paradigmatic view and Integration of art education with scientific research methods were reached. According to the results, the importance of the interaction between art and science for this course, and the necessity to include examples from the field of art and visual-based approaches within the course has emerged. With this research, suggestions were developed for lecturers who want to improve the content of the Scientific Research Methods course in art education and assist researchers working in this field.