Cinsel eğitimin ortaöğretim öğrencilerinin şiddete eğilimine ve sosyal uyum düzeyine etkisi
Secondary students of sex education effects on the tendencyto violence and the level of social cohesion
- Tez No: 667771
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EVREN BAYRAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmetler, Psychology, Social Services
- Anahtar Kelimeler: Cinsel Eğitim, Ergenlik, Şiddet Eğilimi, Sosyal Uyum, Cinsel Rol, Sexual Education, Adolescence, Tendency To Violence, Social Cohesion, Sexual Role
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Amaç: Bu araştırma ortaöğretim öğrencilerinin, cinsel eğitime yönelik bilgi düzeylerini belirlenmek, bu konu hakkındaki tutum ve davranışlarını, şiddete eğilim ve sosyal uyum değişkenlerine göre incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Araştırma betimsel araştırma yöntemlerinden biri olan genel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma örneklemini İstanbul ilinde öğrenim gören 401 ortaöğretim öğrencisi oluşturdu. Araştırma verileri“Şiddet Eğilimi Ölçeği”,“Kişisel Bilgi Formu”ve araştırmacılar tarafından geliştirilen“Cinsel Eğitim Anketi”yoluyla elde edilmiştir. Bulgular: Ortaöğretim öğrencilerinin %19'u 14-15 yaşında, %30,4'ü 16 yaşında, %35.4'ü 17 yaşında ve %15.2'si 18-19 yaşındadır. Öğrencilerin %53,6'sı kız, %46.4'ü erkektir. Erkek öğrencilerin şiddete eğilim ortalamasının (37.21±6.65) ve sosyal uyum ortalamasının (18.82±2.29), kız öğrencilerin şiddete eğilim ortalaması (31.20±6.28) ve sosyal uyum ortalamasından (18.14±2.60) daha yüksek olduğu görülmektedir. Araştırmaya katılan erkek öğrencilerin şiddete eğilimi ve sosyal uyum düzeyleri kız öğrencilerden daha yüksek olarak saptanmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin, %18,7'si cinsel eğitim almışken %81.3'ü cinsel eğitim almamıştır. Öğrencilerin cinsel eğitim bilgi kaynakları; en fazla %62,6 ile internet, %59,9 ile arkadaş ve %45.4 ile okul olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin %85,3'ü okullarda cinsel eğitim verilmesi yönünde görüş bildirirken %14.7'si verilmemesi gerektiğini belirtmiştir. Sonuç: Cinsel eğitimin, bu çalışmanın evreninde şiddet eğilimini azalttığı görülmüştür. Öğrencilere verilen cinsel eğitimin, sosyal yönünün yetersiz olduğu sonucu ortaya çıkmıştır. Öğrencilerin, cinselliğe ilişkin tutum ve davranışlarını içinde yaşadıkları kültür, toplum, sosyal çevre ve inanışları etkilemektedir. Bununla birlikte öğrencilerin sosyalizasyonu sırasında yetiştikleri kültür, verilen formel cinsel eğitimden daha etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was carried out to determine the level of knowledge of Secondary School students regarding sex education and to examine their attitudes and behaviors on this subject according to the variables of tendency to violence and social cohesion. Material and method: the research is designed according to the general screening model, which is one of the descriptive research methods. The research sample was composed of 401 secondary students studying in Istanbul province. The research data was obtained through the“violence trend scale”, the“Personal Information Form”and the“Sex Education survey”developed by the researchers. Results: 19% of secondary students are 14-15 years old, 30.4% are 16 years old, 35.4% are 17 years old and 15.2% are 18-19 years old. 53.6% of the students are girls and 46.4% are boys. Male students 'tendency to violence (37.21±6.65) and social cohesion (18.82±2.29) were higher than female students' tendency to violence (31.20±6.28) and social cohesion (18.14±2.60). Male students who participated in the study were more prone to violence and social adjustment levels than female students. Of the students surveyed, 18.7% had sex education while 81.3% had no sex education. The sexual education information sources of the students were the internet with 62.6%, friends with 59.9% and school with 45.4%. 85.3% of students expressed an opinion that sex education should be offered in schools, while 14.7% stated that it should not be given. Conclusion: sex education has been shown to reduce the tendency of violence in the universe of this study. The result was that the sex education given to students was inadequate in its social aspect. Students ' attitudes and behaviors related to sexuality affect their culture, society, social environment and beliefs. However, the culture that the students grew up in during their socialization was determined to be more effective than the formal sex education given.