Tüketici etnosentrizm düzeylerinin satın alma tarzları üzerine etkisi: Libya örneği
The effect of consumer ethnocentrism levels on purchasing styles: The case of Libya
  1. Tez No: 667819
  2. Yazar: GALAL K. A. YAHIA ELSHAKMAK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAHİR BENLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Libya, satın alma tarzları, etnosentrizm, tüketici davranışı, Libya, buying styles, ethnocentrism, consumer behavior
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışmanın temel amacı tüketicilerin etnosentrizm düzeylerinin satın alma tarzları üzerine etkisinin incelenmesidir. Ayrıca çalışmada tüketicilerin etnosentrizm düzeyleri ile satın alma tarzlarının demografik özelliklerine göre farklılık gösterip göstermediği de belirlenmeye çalışılmıştır. Literatür incelendiğinde etnosentrizm ve satın alma tarzları kavramlarının ayrı ayrı çalışıldığı birçok çalışmaya rastlanmasına rağmen bir arada yer aldığı bir çalışmaya rastlanamamıştır. Bu çalışmayla literatüre katkı sunulacağı düşünülmektedir. Araştırma sonuçlarına göre tüketicilerin etnosentrizm düzeylerinin satın alma tarzları boyutlarından mükemmeliyetçilik, eğlence-haz odaklılık, fiyat odaklılık ve marka odaklılık boyutları üzerinde anlamlı etkisinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to examine the effect of the ethnocentrism levels of consumers on their purchasing style. In addition, in the study, it was tried to determine whether consumers' ethnocentrism levels and their buying styles differ according to their demographic characteristics. When the literature is examined, although there are many studies in which the concepts of ethnocentrism and purchasing styles are studied separately, there is no study in which they take place together. It is thought that this study will contribute to the literature. According to the results of the research, it has been determined that consumers' ethnocentrism levels have a significant effect on the dimensions of purchasing style such as perfectionism, entertainment-pleasure focus, price focus and brand focus.