Lomber stabilizasyon cerrahisi geçiren hastalarda manuel ve hedef kontrollü infüzyon TCİ) ile uygulanan total intravenöz anestezinin postoperatif deliryum üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of manual total intravenous anesthesia and target controlled infusion (TCİ) on postoperative delirium in patients undergoing lumbar stabilization surgery
- Tez No: 667918
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜHEYLA ABİTAĞAOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hedef kontrollü infüzyon, postoperatif deliryum, total intravenöz anestezi, Postoperative delirium, target controlled infusion total intravenous anesthesia
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Amaç: Postoperatif deliryum, mortalite ve morbidite artışıyla seyreden önemli bir komplikasyondur. Çalışmamızda lomber stabilizasyon cerrahisi uygulanan hastalarda manuel ve hedef kontrollü infüzyon (TCİ) ile uygulanan total intravenöz anestezinin (TİVA) postoperatif deliryum üzerine etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Etik kurul onayı ve hastalardan aydınlatılmış onam alındıktan sonra lomber stabilizasyon cerrahisi uygulanan ASA 1-3 grubuna dahil 18-75 yaş arası 50 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastalar, Grup TİVA ve Grup TCİ olarak iki gruba randomize edilerek hastaların demografik verileri kaydedildi. Anestezi indüksiyonu Grup TİVA'daki hastalarda bispektral indeks (BIS) değeri %60'ın altına düşene kadar 1mg/kg/dak propofol ve 1mcg/kg/dak remifentanil infüzyonu ile, TCİ grubundaki hastalarda ise, BIS değeri %60'ın altına düşene kadar hedef etki alanı konsantrasyonu 3-5 mcg/ml olacak şekilde propofol ve 3-5 ng/ml olacak şekilde remifentanil infüzyonu ile sağlandı. Her iki gruptaki hastalara 0,6 mg/kg rokuronyum verildikten sonra endotrakeal entübasyon uygulandı. Anestezi idamesinde ilaç dozları her iki grupta BİS değerini %40-60 arasında tutacak şekilde titre edildi. İnvaziv sistolik, diyastolik ve ortalama kan basıncı, kalp atım hızı, periferik oksijen satürasyonu, end-tidal karbondioksit düzeyi, BIS, vücut sıcaklığı 15 dakikada bir kaydedildi. Postoperatif analjezi, Vizüel Analog Skala (VAS) 4'ün altında tutulacak şekilde hasta kontrollü analjezi (HKA) ile sağlandı. Toplam anestezi ve cerrahi süresi, derlenme süresi ile tüketilen propofol ve remifentanil miktarı kaydedildi. Hastaların indüksiyon öncesi, postoperatif 10.dk ve 60.dk anksiyete düzeyleri NRS (Sayısal Değerlendirme Ölçeği) ile değerlendirildi. Postoperatif deliryum, operasyon sonrası 10.dk, 60.dk, 24.saat, 48.saat ve 5. günde Nursing Delirium Screening Scala (NU-DESC) ve Richmond Ajitasyon ve Sedasyon Skalası (RASS) ile değerlendirildi. Bulgular: Hastaların demografik verileri benzerdi. Peroperatif hemodinamik veriler, BIS değerleri, vücut sıcaklıkları, kullanılan toplam propofol miktarı, anestezi ve cerrahi süreleri iki grupta benzerdi. Kullanılan remifentanil miktarı Grup TCİ'de daha düşük saptandı. Uyanma süresi ise Grup TİVA'da daha düşük bulundu. Grup TİVA'da 1 hastada postoperatif deliryum görülürken, Grup TCİ'de görülmedi. Her iki grupta NU-DESC, NRS ve RASS skorları açısından anlamlı farklılık bulunmadı. Sonuç: Lomber stabilizasyon cerrahisi geçiren hastalarda manuel ve hedef kontrollü infüzyon ile uygulanan total intravenöz anestezinin postoperatif deliryum üzerindeki etkileri benzerdir. Non-farmakolojik önlemler ve total intravenöz anestezi kullanımı ile postoperatif deliryum riski azaltılabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Postoperative delirium is an important complication with increased mortality and morbidity. In our study, we aimed to compare the effects of manual controlled and target controlled (TCI) total intravenous anesthesia on postoperative delirium in patients undergoing lumbar stabilization surgery. Materials and Methods: After the approval of the ethics committee and obtaining the informed consent from the patients, 50 patients with ASA risk group of 1-3, between the ages of 18-75 undergoing lumbar stabilization surgery were included in our study. Patients were randomized into two groups as Group TIVA and Group TCI and their demographic data were recorded. 1mg/kg/min Propofol and 1 mcg/kg/min remifentanil infusion was administered to patients in group TIVA until the induction BIS value was below 60%. The target effect-site propofol concentration was 3-5 mcg/ml and the target effect-site remifentanil concentration was 3-5 ng/ml for anesthesia induction of Group TCI while BIS was being monitored. Patients in both groups were endotracheal intubated after administrating 0.6 mg/kg rocuronium. In the maintenance of anesthesia, the drug doses in both groups were titrated to keep the BIS value between 40-60%. Invasive systolic, diastolic, mean blood pressure, heart rate, peripheral oxygen saturation, end-tidal carbon dioxide levels, BIS and body temperature were recorded every 15 minutes perioperatively. Postoperative analgesia of the patients was performed by keeping the Visual Analogue Scale (VAS) below 4 via patient controlled analgesia (PCA). Total anesthesia, surgery, recovery durations and the amount of drug consumption were recorded. Patients' anxiety levels were evaluated by using NRS (Numeric Rating Scala) before induction, at postoperative 10th and 60th minutes. Postoperative delirium was evaluated periodically using NU-DESC and Richmond Agitation and Sedation Scale (RASS) at 10 minutes, 60 minutes, 24 hours, 48 hours and 5th days postoperatively. Results: Patients' demographic data were similar. Perioperative hemodynamic data, BIS values, body temperature, total amount of propofol used and the duration of anesthesia and surgery were similar. The recovery time was lower in the manual total intravenous anesthesia group. The remifentanil consumption was lower in the target controlled infusion group. Postoperative delirium was observed in 1 patient in group TIVA unlike Group TCI. No significant difference was found in terms of NU-DESC, NRS and RASS scores in both groups. Conclusion: The effects of total intravenous anesthesia administrated by manual and target-controlled infusion on postoperative delirium in patients undergoing lumbar stabilization surgery are similar. Non-pharmacological prevention and the use of total intravenous anesthesia can reduce the incidence of postoperative delirium.