Engelli çalışanların iş yaşam kalitelerinin örgütsel sosyalleşme üzerindeki etkisine yönelik bir araştırma: Burdur ili örneği
A research on the effects of work life quality of disabled employees on organizational socialization: Example of Burdur province
- Tez No: 667959
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Yaşam Kalitesi, Yaşam Kalitesi, Örgütsel Sosyalleşme, Engellilik Kavramı, Engelli Bireyler, Work Life Quality, Quality of Life, Organizational Socialization, Disability Concept, Disabled Individuals
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
İş yaşam kalitesi çalışan hayatı için önemli bir unsur haline gelmiştir. İş yaşamlarında rahat eden iş gücünün pozitif etkileri işletmeye olumlu bir şekilde yansımaktadır. İş yaşam kalitesinin yüksek olması örgüt içerisindeki sosyalleşmeyi artıracağı düşünülmektedir. Değişen dünya düzeninde işletmelerin rekabet edip hayatta kalmaları sürdürülebilirlikleri ile bağlantılıdır. İş gücü işletme açısından önemli bir unsurdur. İş görenlerin düzenli bir şekilde işletmeye gelmelerini sağlayan iş ortamının bulunması, işletme açısından önemli bir konudur. Bu araştırmanın temel amacı çalışan engelli bireylerin iş yaşamlarındaki kalitelerinin belirlenmesi ve iş yaşam kalitesinin engelli bireylerin örgüt içerisindeki sosyalleşmeleri üzerindeki etkisini tespit etmektir. Bu araştırma Burdur ilinde çalışan engelli bireyler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan anket üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik yer almaktadır. İkinci bölümde iş yaşam kalitesi ölçeği yer almaktadır. Anketin son bölümünde örgütsel sosyalleşme ölçeği yer almaktadır. İş yaşam kalitesinin örgütsel sosyalleşme üzerinde etkisini tespit etmek amacıyla regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre iş yaşam kalitesinin örgütsel sosyalleşme üzerinde etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The quality of work life has become an important element for employee life. The positive effects of a comfortable workforce in their business life reflect positively on the business. It is thought that increasing the quality of business life will increase the socialization of the organization. In the ever-changing world, the survival of businesses is related to their sustainability. Human (workforce) is an important factor in business. The work environment in which employees operate is important for both the individual and the organization. The main purpose of this research is to determine the quality of working disabled individuals in their work life and to determine the effect of the quality of work life on the socialization of disabled individuals within the organization. This research was conducted on disabled individuals working in Burdur province. Survey method was used as a data collection tool in the study. The first part of the survey consists of demographic questions. In the other parts of the survey, there are questions about quality of work life and organizational socialization. Regression analysis was conducted to evaluate the effect of work life quality on organizational socialization. As a result of the analysis, it was concluded that the quality of work life is effective on organizational socialization.