Yehova Şahitleri'nin Azerbaycan'daki faaliyetleri
Activites of Jehovah's Witnesses in Azerbaijan
- Tez No: 668041
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SULEYAMAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Dinler, Yeni Dini Hareketler, Yehova'nın Şahitleri, Misyonerlik, Azerbaijan, Religions, New Religious Movements, Jehovah's Witnesses, Missionary
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yehova Şahitleri'nin Azerbaycan'daki Faaliyetleri" başlıklı bu çalışmada hareketin bölgedeki misyon faaliyetleri, üye elde etme yöntemleri, yerli halka olan etkileri ve devlet ile hareket arasındaki çatışmalar gibi meseleler incelenmeye tabi tutulmuştur. Konunun daha iyi anlaşılması için öncelikle Azerbaycan tarihi ve bölgede faaliyet gösteren diğer dinsel geleneklere yer verilmiştir. Bölgede faaliyet yürüten hareketin üyelerine ulaşılmış ve birebir görüşmelerden elde edilen bilgilerden de yararlanılmaya çalışılmıştır. Araştırmanın sonucunda Azerbaycan'da faaliyet yürüten Yehova'nın Şahitleri'nin bölge halkı tarafından pek fazla rağbet görmemekle beraber, devlet tarafından tanındığı ve bazı bölgelerde faaliyetlerine izin verildiği ve bunun sonucunda yayılma politikalarını gün geçtikce güçlendirdikleri gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study named“Activities of Jehovah's Witnesses in Azerbaijan”issues such as the movement's mission activities in the region, methods of recruiting members, its effects on local people, and conflicts between the state and the movement were examined. For a better understanding of the subject, Azerbaijan history and other religious traditions operating in the region are mentioned first. Members of the movement operating in the region were reached and the information obtained from one on one interviews was also tried to be used. As a result of the research, it has been observed that although Jehovah's Witnesses operating in Azerbaijan are not very popular with the people of the region, they are recognized by the state and are allowed to operate in some regions and as a result they strengthen their expansion policies day by day.