Yehova'nın Şahitleri adlı dini akımın inanç ve ibadet esasları ile faaliyetleri
The principles of faith and works and activities of the religious trend of Jehovah's Witnesses
- Tez No: 707498
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Yehova, Yehova'nın Şahitleri, İnanç, İbadet, Jehovah, Jehovah's Witnesses, Belief, Worship
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Tarih boyunca en çok konuşulan tartışılan konular genellikle din alanında olmuştur. Hangi dönemde olursa olsun ortaya çıkan yeni din, kendisinden önce var olan dinlerin yetersiz ya da etkisiz kaldığını iddia etmiştir. Hatta iddiasını temellendirmek amacı ile çeşitli konular üzerinden tartışmalar geliştirmiş, yeni düşünce ve söylemlerle de var olmaya çalışmıştır. ABD'de 1870 yılında ortaya çıkan ve günümüzde misyonerlik faaliyetlerini en etkin şekilde yürüten yeni dini akımlardan biri olan Yehova'nın Şahitleri de bilinen dinlerden daha farklı oldukları, insanlığa yeni bir anlayış sundukları iddiasını dile getirmiştir. 1852- 1916 yılları arasında yaşamış olan Charles Taze Russell, bu dini akımın kurucusu olarak kabul edilmektedir. Ölümden sonraki hayatın dünyada devam edeceğini savunan bu akım, Tanrı Yehova'ya şahit olanlar dışındaki herkesin yok olacağına inanmaktadır. Çalışmamızda dünyanın birçok ülkesinde misyonerlik faaliyetleri yürüten bu senkretik dini akımın oluşumu, inanç akideleri, ibadetleri ve faaliyetleri incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Throughout history, the most dicussed topics have generally been in the field of religion. The new religion which emerged in any period claimed that the religons which existed before it were insufficient or ineffective. It's even developed discussions on various topics in order to justify its claim and tried to exist with new thoughts and discourses. Jehovah's Witnesses, one of the new religious movements that emerged in the USA in 1870 and carry out missionary activities most effectively today, have also expressed the claim that they are different from known religious and that they offer a new understanding to humanity. Charles Taze Russell, who lived between 1852 and 1916, is accepted as the founder of this religious movement. This movement, which argues that life after death will continue in the world, believes that everyone will perish except those who are witnesses to God, Jehovah. In our study, the formation of this syncretic religious movement, which carries out missionary activities in many countries of the world, its beliefs, worship and activities will be examined.