Annelerin özel gereksinimli çocuklarının okul öncesi eğitim kurumlarına yerleştirilmelerine ilişkin görüşleri
Views of mothers about the placement of children with special needs in preschool educational institutions
  1. Tez No: 668087
  2. Yazar: EMİNE KARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. LATİFE ÖZAYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma Uygulamaları, Özel Gereksinimli Çocuklar, Okul Öncesi Eğitim, Anne görüşleri, Okul Öncesi Eğitim Tedbir Kararı, Inclusive Education, Children with Special Needs, Preschool Education, Education Programs. Pre-School Official Special Education İnjunction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Bu çalışma, annelerin özel gereksinimli çocuklarının okul öncesi eğitime katılımı ve devam etme durumları hakkındaki görüşlerinin irdelendiği, verilerin görüşme yoluyla toplandığı nitel bir araştırmadır. Özel gereksinimli çocuklar, tipik gelişen tüm çocuklarla eşit eğitim fırsatlarına sahiptir. Bu haklardan biri de okul öncesi eğitim hakkıdır. Bu kapsamda, okul öncesi eğitime yerleştirilme kararı verilen, 36-72 aylar arasındaki özel gereksinimi olan 10 çocuğun anneleriyle yarı yapılandırılmış görüşme soruları doğrultusunda bireysel görüşmeler yapılmış, veriler bir araya getirilmiştir. Toplanan veriler nitel veri analizlerinden içerik analizi yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda yedi tema ve 22 alt tema elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları okul öncesi eğitim, okul öncesi eğitime yerleştirilme ve devam süreçleri, okul öncesi eğitime kayıt süreci, okul öncesi eğitimden beklentiler, okul öncesi eğitime göndermeme nedenleri, okul öncesi eğitime devam edilmediğinde yapılanlar ve annelerin konuyla ilgili ek görüşleri temaları altında betimlenmiştir. Bu temalar annelerin, çocuklarının okul öncesi eğitime erişimlerinde bir dizi güçlükle karşılaştıklarını göstermektedir. Temalar annelerin, özel gereksinimli çocuklarının okul öncesi eğitime yerleştirilme, kayıt, okul öncesi eğitime devam etme, okul öncesi eğitime devam edilmediğinde nelerin yapıldığı ile ilgili deneyimlerini de açığa çıkarmıştır. Araştırmanın bulguları, annelerin özel gereksinimli çocuklarının okul öncesi eğitime yerleştirilme sürecinde yaşadıkları deneyimleri ortaya koymakla birlikte konuyla ilgili yasal düzenlemeler, sosyal katılım ve çocuklarının eğitim hayatı bakımından bir dizi öneriyi de içermektedir.
Özet (Çeviri)
This study reports the findings from a small qualitative study regarding the educational experiences of children with special needs. Children with special needs are entitled to the same educational opportunities as other children. One of these opportunities is the right to pre-school education. In this context, data were collected through individual interviews with the mothers of 10 children with special needs between the ages of 36-72, who were decided to be placed in pre-school education, based on semi-structured interview questions. The data obtained were analyzed with one of qualitative analyze aspect is called content analysis. Seven themes and 22 sub-themes were obtained as a result of the analysis. Findings of the study are described under the themes of pre-school education, pre-school placement and attendance processes, pre-school enrollment process, expectations from pre-school education, the reasons of pre-school education non-attendance, what are done when pre-school education is not attended, mothers' additional comments on the topic. These themes show that mothers face a series of difficulties in their children's access to preschool education. The themes also revealed the experiences of mothers regarding the placement of children with special needs in pre-school education, enrollment, continuing pre-school education, and what are done when pre-school education is not attended. The findings of the study reveal the experiences of mothers in the process of placing their children with special needs in pre-school education, as well as a series of suggestions in terms of legal regulations, social participation and educational life of their children.