Akıllı telefon kullanımı ve bağlanma arasındaki ilişkinin incelenmesi
The usage of smartphone and examining the relationship between attachment
  1. Tez No: 668330
  2. Yazar: NAHİDE TARCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEMAL ONUR NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Akıllı Telefon, Güvenli Bağlanma, Bağımlılık, Smart Phone, SecureAttachment, Addiction
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Giriş ve Amaç: Bağlanma bebeğe bakan kişi ile içten, samimi, sıcak ve sürekli bir ilişki kurması sonucunda gelişen ve ruh sağlığı için önemli bir özelliktir. Telefonlar iletişim imkanı sunan önemli bir haberleşme aracı olarak kullanılmaktadır ve bu cihazların aşırı kullanımı bazı fiziksel ve psikolojik sorunlara sebep olabilmektedir. Bu araştırmada güvenli bağlanma ve akıllı telefon bağımlılığı konuları incelenmiştir. Bu araştırmanın amacı insan hayatında bebeklik döneminden itibaren güvenli bağlanmanın önemi, bağlanmanın bağımlılık davranışı üzerindeki etkileri ve bağımlılık türü olarak akıllı telefon bağımlılığının ilişkisinin incelenmesidir. Materyal ve Metod: Bu araştırma, sosyal medya aracılığıyla 715 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada“Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği”ve“Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmaya lise öğrencisi olan 9. ve 10. sınıfta eğitim gören 386 kadın, 329 erkek öğrenci katılmıştır. Bulgular: Kerns Güvenli Bağlanma Ölçeği puanı ile Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği puanı arasında negatif yönlü çok zayıf bir ilişki saptanmıştır.Cinsiyet grupları incelendiğinde Kadınların Günlük Yaşam Bozuklukları ve Tolerans, Yoksunluk Belirtileri, Sanal İlişkiler, Aşırı Kullanım, Fiziksel Semptomlar alt boyut puanları ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçek puanları erkeklere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Anne eğitim grupları arasında annesi üniversite mezunu olan katılımcıların Kerns Güvenli Bağlanma Ölçek puanları, anneleri ilkokul ve ortaokul mezunu olanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Cinsiyet grupları incelendiğinde kadınların akıllı telefon bağımlılığı açısından daha büyük risk taşıdığı söylenebilir. Anne eğitim grupları arasında annesi üniversite mezunu olan katılımcıların bağlanma ölçek puanlarının, anneleri ilkokul ve ortaokul mezunu olanlara göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Anne eğitim seviyesiyle bağlanma arasında pozitif bir ilişki olduğu ortaya konmuştur. Telefon bağımlılığı ile de negatif bir ilişki saptanmıştır. Bu bağlamda anne eğitim seviyesinin artmasının güvenli bağlanmayı arttıracağı ve bu nedenle psikolojik yönden daha sağlıklı bireyler yetiştirilmesine katkı olacağı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Attachment is an important feature for psychological health which develops at the result of sincere, intimate, warm and constant contraction with the person who give scare to the baby. Phones that enables communication are used as an important communication devices and these devices' inordinate usage may cause physical and psychological problems. In this research secure attachment and smart phone addiction topics reexamined. The aim of this research is the importance of secure attachment from babyhood in human life, the effects of attachment on addiction behavior and the examination of relationship of smart phone addiction as a type of addiction. Material and Method:This survey is carried out with the participation of 715 high school student over social media. In this survey“Kerns Security Scale”and“Smart Phone Addiction Scale”are used. 386 female and 329 male students that are having education in the 9th and 10th grade participated to this survey. Results: A negatively quite weak corelation is determined between Kerns Security Scale and Smart Phone Addiction Scale scores. When gender groups are examined, Female's Everyday Life anomalies and Tolerance, Signs of Withdrawals, Virtual relations, Outrageous Usage, Physical Symptoms sub-dimension scores are higher than males. In mother education state groups the participants' whose mothers are graduated from university Kerns Security Scales scores are obtained higher than those whose mothers are graduated from primary and secondary schools. Conclusion: When gender groups are examined It can be said that females carry more risk in terms of smart phone addiction. In mother education state groups, It is determined that the security scale scores of the participants whose mothers are graduated from university are higher than the ones whose mothers are graduated from primary and secondary schools In this context, mothers' education level increase will advance secure attachment and for this reason It can be told that this will contribute to grow more healthy individuals in psychological way.