Yetişkinlerde sosyal medya bağımlılığı ile benlik saygısı ve beden imajı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Analysis of the relationship between social media addicton, self-esteem and self-image in adults
  1. Tez No: 668381
  2. Yazar: HANİFE AYGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Yetişkinlik, Sosyal Medya, Sosyal medya bağımlılığı, Benlik Saygısı, Beden İmajı, Adulthood, Social Media, Social Media Addiction, Self-Esteem, Body Image
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Sosyal medya, insanlar tarafından kişisel ve toplumsal ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak için çok yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yaygın kullanım sonrası sosyal medya ile ilişki sorunlu hale gelebilir ve sağlık, psikolojik ve duygusal durum ve sosyallik dahil olmak üzere bireyin yaşamının çeşitli yönlerine zarar verebilir. Bu bağlamda, bu tezin amacı yetişkinlerde sosyal medya bağımlılıkları ile benlik saygısı ve beden imajı arasındaki ilişkinin olup olmadığıdır. Araştırma anket yöntemi kullanılarak İstanbul ilinde belirlenen ölçeklerle ve gönüllükleri esası ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada veri analizi için 202 (104 Kadın, 98 Erkek) katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Beden Algısı Ölçeği'nin puan ortalamalarının, Benlik Saygısı puan ortalamalarının ve Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği'nin Sosyal Tolerans ve Sanal İletişim alt boyutunun eğitim durumu, gelir düzeyi, aileleriyle olan ilişki durumu, sosyal medya kullanımı, yaş değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı görülmüştür (p>0,05). Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği'nin Sosyal Tolerans ve Sanal İletişim alt boyutunun yaş, sosyal medyadaki arkadaş sayısı, sosyal medya kullanım süresi değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı bulunmuştur (p0,05). Benlik Saygısı puan ortalamalarının ve Beden Algısı Ölçeği'nin puan ortalamalarının yaş değişkenine göre anlamlı farklılık yaratmamıştır (p>0,05). Ayrıca, beden algısı ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Araştırma sonuçlarına göre sosyal medyanın her ne kadar yetişkinlerin hayatında olumlu yönleri olsa da sosyal medyayı bağımlılığının yetişkinlerin benlik saygısı ve beden imajına etki ettiği belirtilebilir. Çalışmanın özellikle yetişkinler arasındaki mevcut duruma ışık tutacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Social media is widely used by people to help meet personal and social needs. Yet, the relationship with social media can become problematic and harm various aspects of life, including sociability, health, emotional and psychological state. In this context, the aim of this study is to examine the relationship among social media addictions, self-esteem and body image in adults. The research was carried out in the province of Istanbul with the scales determined using the survey method and on the basis of voluntary participation. The study was conducted with 202 (104 Female, 98 Male) participants for data analysis. It was found that the mean scores of the Body Image Scale, the Self-Esteem mean scores and the Social Tolerance and Virtual Communication sub-dimension of the Social Media Addiction Scale did not differ significantly according to the variable of education status, income level, relationship with their families, social media use and age (p> 0.05 ). It was also found that the Social Tolerance and Virtual Communication sub-dimension of the Social Media Addiction scale significantly differentiated according to age, the number of friends on social media, and the duration of social media use (p 0.05); it was shown that the mean scores of Self-Esteem and Body Image Scale do not make a significant difference according to the age variable (p> 0.05). Also, there was no significant relationship between body image and self-esteem. According to the results of the research, it can be stated that although social media has positive aspects in the lives of adults, social media addiction affects adults' self-esteem and body image. It is predicted that the study will shed light on the current situation, especially among adults.