Benign inflamatuar meme patolojilerinin difüzyon kurtosis görüntüleme özellikleri
Diffusion kurtosis imaging features of benign inflammatory breast pathologies
- Tez No: 668534
- Danışmanlar: DOÇ. DR. IRMAK DURUR SUBAŞI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Difüzyon kurtosis görüntüleme, meme, benign, inflamatuar, meme kanseri, Diffusion kurtosis imaging, breast, benign, inflammatory, breast cancer
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Meme görüntüleme pratiğinde birbirlerini taklit edebilen benign-inflamatuar meme lezyonları ile malign meme lezyonlarının difüzyon kurtosis görüntüleme (DKG) özelliklerini karşılaştırmak amaçlandı Gereç ve Yöntem: 1,5 T MRG cihazında 0,700,1400,2100 ve 2800 gibi yüksek b değerlerinde difüzyon incelemeleri gerçekleştirilen hastaların görüntüleri değerlendirilmiştir. Çeşitli yazılımlar vasıtasıyla patoloji sonuçlarından habersiz iki radyoloji hekimi tarafından 54 hastanın 68 lezyonu üzerinde ayrı ayrı elle ROİ çizdirilmiştir. Difüzyon ağırlıklı görüntüler (DAG) dinamik görüntülerle birlikte değerlendirilmiş ve ROİ çizilirken lezyonlardaki kistik nekrotik alanlardan ve vasküler yapılardan uzak durulmuştur. Kapperent (Kapp) ve Dapperent (Dapp) parametreleri yazılım vasıtasıyla hesaplanıp not edilmiştir. Recevier operating curve (ROC) analizi ile lezyonların tanısında Kapp ve Dapp parametrelerinin özgüllüğü ve duyarlılığı değerlendirilmiştir. Bulgular: 54 hastada tesbit edilen 31'i benign-inflamatuar ve 37'si malign 68 lezyonun karşılıklı değerlendirmesinde benign-inflamatuar lezyonlar için sırasıyla Kapp ve Dapp parametreleri ortalama 0,867±0,166, 1,353±0,438 mm2/sn iken malign lezyonlar için ise sırasıyla Kapp ve Dapp parametreleri ortalama 1,094±0,246, 0,988±0,251 mm2/sn ölçülmüş olup iki grup arasında Kapp ve Dapp parametreleri bakımında anlamlı farklılık saptanmıştır. Recevier operating curve (ROC) analizi ile benign inflamatuar ve malign meme lezyonları arasında Kapp parametresi için eşik değer 0,950 iken Dapp parametresi için ise 1,100 mm2/sn olarak tesbit edilmiştir. Kapp ve Dapp parametresi için duyarlılık ve özgüllük değerleri sırası ile %70 ve %75 ve %81 ve %68 ile saptanmıştır. Sonuç: Bu çalışma ile DKG'nin benign inflamatuar ve malign meme lezyonlarında arasında izlenen iç yapı farklılıkları ile difüzyon kısıtlılığı derecesi farklılıklarının ayırt edilmesinde değerli bilgiler sağlayacağı tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: It was aimed to compare the diffusion kurtosis imaging (DCG) features of benign-inflammatory breast lesions and malignant breast lesions that can mimic each other in breast imaging practice. Material and methods: İn 1,5 T MRİ device with High b values such as 0,700,1400,2100 and 2800 recevied diffusion imaging was interpreted. The Region of interest (ROİ) on 68 lesions of 54 patients were drawn manually by 2 radiologist who are unaware about the results of patology by using various softwares. Diffusion weighted imaging was evaluated together with dynamic contrast enhenced imaging and while ROİ is drawing, cystic necrotic areas and vascular structure were avoided. Kapperent (Kapp) and Dapperent (Dapp) parameters were calculated and noted. The specificity and sensitivity of Kapp and Dapp parameters were evaluated for he diagnosis of lesions by Recevier operating curve analysis (ROC). Results: İn fifty four patient detected thirty one benign-inflamatory and thirty seven malignant lesion. While evaluating reciprocatively of detected 31 benign- inflammatory and 37 malign lesions on 54 patients, The Kapp and Dapp parameters have been measured as avarage 0,867±0,166, 1,353±0,438 mm2/sn respectivly for benign-inflammatory lesions and avarage 1,094±0,246, 0,988±0,251 mm2/sn respectivly for malign lesions. Accordingly, a valuable difference for Kapp and Dapp parameters have been detected between the two groups. With recevier operating curve (ROC) analysis, the threshold value for the Kapp and Dapp parameter was 0.950 and 1,110 respectivly between benign inflammatory and malignant breast lesions. Sensitivity and specificity values for Kapp and Dapp parameters were 70% and 75%, 68% and 82%, respectively. Conculusion: With this study, it has been determined that Diffusion kurtosis imaging will provide valuable information to distinguish the observed differences of internal structure and diffusion restriction degree of between benign-inflammatory and malignant breast lesions.