2015-2019 yılları arasında beyin cerrahisinde operasyon nedeni ile nöroanestezi uygulanan hastaların rekrospektif analizi
Retrospective analysis of patients who have been implemented neuroanesthesia for brain surgery between 2015-2019
- Tez No: 668558
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE BİNNUR SARIHASAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Nöroanestezi, nöroşirurji, perioperatif değerlendirme, retrospektif, Neuroanesthesia, neurosurgery, perioperative evaluation, retrospective
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Ondokuz Mayıs Üniversitesi tıp fakültesi hastanesinde nöroanestezi uygulanan hastaların preoperatif ve intraoperatif anestezi kayıt formları değerlendirilerek yol gösterici olabilecek bir veri kaynağı hazırlamak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde yerel etik kurul onayı alındıktan sonra gerçekleştirildi. 01.01.2015-31.12.2019 tarihleri arasında beyin cerrahisinde operasyon nedeniyle nöroanestezi alan 5172 hastanın anestezi kayıt formlarına ulaşıldı, veriler toplandı ve istatiksel analizi yapıldı. Bulgular: Hastaların %52,9'u erkek, yaş ortalaması 43,2'ydi. Hastalara en sık herniopati ve şant/EVD operasyonu uygulandığı görüldü. Hastaların %51,3 ASA2 ve %77,3 elektif olarak cerrahiye kabul edildiği görüldü. Hastaların %63,7'sinde yandaş sistemik hastalık mevcuttu ve %48,6'sı kardiyovasküler hastalıklardı. Entübasyon güçlüğü %4,6 vardı ve boyun hareket kısıtlılığı en sık sebepti. İndüksiyonda en çok tiyopental, NMB roküronyum, analjezik remifentanil kullanıldığı görüldü. İdamede en çok TİVA komponenti propofol kullanıldığı bulundu. Hastalara %33,6 invaziv arter ve %22,2 SVB monitörizasyonu yapıldığı görüldü. Hastalara %21,1 steroid, %21,3 diüretik, %30 antiemetik uygulandığı bulundu. İnotropik ajan kullanımı %5,1, kan transfüzyonu %6,6 bulundu. Hastaların %24,1 komplikasyon geliştiği, % 71,9'nun kardiyovasküler komplikasyonlar olduğu bulundu. İntraoperatif arrest oranı %0,4 bulundu. Hastaların %93,8'nin preoperatif GKS:15 ve anestezi süreleri ortalama 145,9 dakika bulundu. Yoğun bakım ihtiyacı %24,8 ve postoperatif analjezik ihtiyacı %37,3 bulundu. Sonuç: Düzenli ve sistematik tutulan anestezi kayıtlarından geniş hasta serilerini kapsayan birçok çalışma sağlıklı bir biçimde yapılabilir. Kliniğimizdeki anestezi kayıt formları hastalarla ilgili bilgilerin birçoğunu içermektedir. Retrospektif çalışmaların belli aralıklarla tekrarlanması hem aynı klinikteki uygulamaların değerlendirilmesine, hem de klinikler arası karşılaştırma yapılmasına imkan vererek anesteziyolojinin gelişimine katkı sağlayacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Purpose: It was aimed to prepare a guiding data source by evaluating the preoperative and intraoperative anesthesia record forms of patients who underwent neuroanesthesia in Ondokuz Mayis University medical faculty hospital. Material and Method: The study was conducted at the Ondokuz Mayıs University medical faculty hospital after the approval of the local ethics committee. Anesthesia record forms of 5172 patients who received neuroanesthesia due to operation in neurosurgery between 01.01.2015 and 31.12.2019 were accessed, data were collected and statistical analysis was performed. Results: 52.9% of the patients were male, the average age was 43.2. It was observed that herniopathy and shunt/EVD operation were most frequently applied to the patients. It was observed that 51.3% ASA2 and 77.3% of the patients were admitted to surgery electively. 63.7% of the patients had concomitant systemic disease and 48.6% of them had cardiovascular diseases. Intubation difficulty was 4.6%, and neck movement limitation was the most common cause. It was observed that thiopental, NMB rocuronium and analgesic remifentanil were mostly used in induction. It was found that the most TIVA component propofol was used for maintenance. It was observed that 33.6% of the patients had invasive artery monitoring and 22.2% CVP monitoring. It was found that 21.1% steroid, 21.3% diuretic and 30% antiemetic were administered to the patients. The use of inotropic agents was 5.1% and blood transfusion was 6.6% of the patients. It was found that 24.1% of the patients developed complications, and 71.9% had cardiovascular complications. Intraoperative arrest rate was 0.4%. Preoperative GCS of 93.8% of the patients was 15 and anesthesia duration was 145.9 minutes on average. Intensive care need of the patients was 24.8% and postoperative analgesic need was 37.3%. Conclusion: Many studies including large patient series from regular and systematic anesthesia records can be performed in a healthy way. Anesthesia registration forms in our clinic contain most of the information about patients. It was concluded that the repetition of retrospective studies at regular intervals would contribute to the development of anesthesiology by allowing both the evaluation of practices in the same clinic and comparison between clinics.