Major depresı̇f bozukluk tanısı olan hastalarda ı̇rı̇sı̇n düzeylerı̇nı̇n ı̇ncelenmesı̇
Investigation of irisin levels in patients withmajor depressive disorder
  1. Tez No: 668628
  2. Yazar: BURAK OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BAHÇECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Major Depresif Bozukluk, irisin, etiyoloji, patofizyoloji, Major Depressive Disorder, irisin, etiology, pathophysiology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Amaç: Major depresif bozukluk (MDB) sık görülen bir psikiyatrik bozukluk olmasının yanı sıra yol açtığı yeti yitimi, bireysel ve toplumsal maliyetleri nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur. MDB, klasik antik dönemlerden modern dönemlere kadar uzanan geniş bir tarihçeye sahiptir. Klinik prezentasyonunda gözlenen farklılık, öngörülemeyen seyir, prognoz ve tedaviye değişken yanıtlar MDB'nin biyolojik zeminine yönelik çalışmaları arttırmaktadır. MDB'nin patafizyolojisinde endokrin, inflamatuar ve nöronal devreler yakın ilişki içindedir. Çalışmamız, ilk kez tanı alan MDB olgularıyla irisinin ilişkisini değerlendirmeyi amaçladı. Yöntem: Bu çalışma Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Polikliniği'ne 25.09.2019 - 25.09.2020 tarihleri arasında başvuran olgularla yapılmıştır. Çalışmaya alınma ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak 85 hasta ve 81 sağlıklı kontrol grubu olgusu araştırmaya dahil edildi. Çalışmaya alınan olguların DSM-IV Eksen I ve II Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Anketi (SCID-I, II) ve Hamilton Depresyon Ölçeği (HAM-D) değerlendirmesi yapılması ardından MDB tanısı koyuldu. Çalışmadan elde edilen tüm veriler“Statistical Packages for the Social Science”(SPSS Inc., Chicago, IL, ABD) 18 istatistik paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Araştırmaya alınan olgularda sosyodemografik verilerin ve ölçülen parametrelerin irisin düzeyleri ile ilişkisi değerlendirildi. MDB'li olguların sağlıklı kontrollere kıyasla irisin düzeylerinin daha düşük olduğu belirlendi. İrisin düzeyleri ile Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu tespit edildi. Bu ilişki istatistiksel olarak ters yönde bir korelasyon göstermekteydi. Yaş ve irisin düzeyleri arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlıydı. Yaş artışıyla irisin düzeylerinin azaldığını belirten negatif bir korelasyonun varlığı istatistiksel olarak anlamlıydı. Sonuç: Sonuç olarak çalışmamızda ilk kez tanı alan, ek tanısı olmayan ve daha öncesinde herhangi bir ilaç kullanmayan MDB'li hastalarda irisin düzeylerinin düşük olabileceğini tespit ettik. Bulgularımız içerisinde HAM-D skorlarıyla değerlendirilen MDB'li hastaların klinik şiddetiyle irisin seviyeleri arasında ters bir korelasyon olabileceğini tespit ettik. Buna rağmen irisin düzeylerini etkileyen birçok faktör bulunmaktadır. Bu çalışma, azalan serum irisin seviyelerinin MDB'nin biyolojik zemininde olası bir rolü olduğunu vurgulayabilir. Çalışmamızın sonuçları irisinin MDB'yle ilişkili bir biyobelirteç veya terapötik hedef olarak araştırılmasını destekleyebilir. vi
Özet (Çeviri)
Objective: Major depressive disorder (MDD) is not only a common psychiatric disorder but also an important public health problem due to the disability, individual and social costs it causes. MDD has a wide history spanning from classical antiquity to modern times. The difference observed in clinical presentation, unpredictable course, prognosis and variable responses to treatment increase studies on the biological basis of MDD. Endocrine, inflammatory and neuronal circuits are closely related in the pathophysiology of MDD. Our study aimed to evaluate the relationship between the first diagnosed MDD cases and the irisin. Method: This study was conducted with the cases who applied to Recep Tayyip Erdoğan University Training and Research Hospital Psychiatry Outpatient Clinic between on September 25 th, 2019-2020. Considering the inclusion and exclusion criteria, 85 patients and 81 healthy control group cases were included in the study. Patients included in the study were diagnosed with MDD after the Structured Clinical Interview Questionnaire for DSM-IV Axis I and II Disorders (SCID-I, II) and the Hamilton Depression Scale (HAM-D) were implemented. All the data obtained from the study were analyzed using the Statistical Packages for the Social Science (SPSS Inc., Chicago, IL, USA) 18 statistical package program. Findings: The relationship between sociodemographic data and measured parameters with irisin levels was evaluated. It was determined that patients with MDD had lower irisin levels compared to healthy controls. A statistically significant relationship was found between irisin levels and the Hamilton Depression Rating Scale. This relationship showed a statistically inverse correlation. The relationship between age and irisin levels was statistically significant. The presence of a negative correlation indicating that irisin levels decreased with increasing age was statistically significant. Result: In our study, we determined that irisin levels may be low in patients with MDD who were diagnosed for the first time, had no comorbidity and did not use any medication before. In our findings, there may be an inverse correlation between the clinical severity of patients with MDD and irisin levels evaluated by HAM-D scores. However, there are many factors that affect irisin levels. This study may emphasize a possible role of decreased serum irisin levels in MDD's biological background.The results of our study may support the investigation of irisin as a biomarker or therapeutic target associated with MDD. viii