63-92 aylık çocukların kişiler arası problem çözme becerilerinin farklı değişkenler açısından incelenmesi
An examination of the interpersonal problem-solving ability of 63-92 months old children in terms of different variables
- Tez No: 668722
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ PERİHAN TUĞBA ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kişiler arası problem çözme becerisi, kişiler arası ilişki, erken çocukluk, Interpersonal problem-solving ability, interpersonal relationships, early childhood
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, 63-92 aylık çocukların kişiler arası problem çözme becerilerini farklı değişkenler açısından değerlendirmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Van ili Erciş ilçesinde 2020-2021 eğitim öğretim yılında Erciş Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı bağımsız anaokulları, ilkokul bünyesindeki anasınıfları ve 1. sınıfa devam eden 63-92 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri Holliman (2010) tarafından geliştirilen geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılarak Türkçe'ye uyarlanan“Erken Çocukluk Dönemi Kişiler Arası Problem Çözme Becerileri Ölçeği'' ve araştırmacı tarafından geliştirilen ''Kişisel Bilgi Formu'' ile toplanmıştır. Veri toplama sürecinde toplam 452 çocuğa ”Erken Çocukluk Dönemi Kişiler Arası Problem Çözme Becerileri Ölçeği'' ve“Kişisel Bilgi Formu'' uygulanmıştır. 452 çocuğun ebeveynlerinden sadece birine ölçekteki maddeler yöneltilmiş ve verilen cevaplar işaretlenmiştir. Uygulama sonucu elde edilen veriler, uygun istatistiksel paket programı kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda; çocukların kişiler arası problem çözme becerilerinin, cinsiyet değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaştığı görülmüştür. Erkek çocuklarının kişiler arası problem çözme becerileri, kız çocuklarına göre daha yüksek bulunmuştur. Çocukların kişiler arası problem çözme becerilerinin, anne yaşı değişkenine göre anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Annesi 29 yaş ve altında olan çocukların becerileri, annesi 30-39 yaş arasında olan çocuklara göre daha yüksek bulunmuştur. Çocukların kişiler arası problem çözme becerilerinin baba eğitim durumu ve baba mesleği değişkenlerine göre anlamlı şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Babasının eğitim durumu İlkokul-Ortaokul olan çocukların kişiler arası problem çözme becerilerinin, babasının eğitim durumu Yüksek Lisans olan çocuklara göre; babasının mesleği ”Diğer“ olan çocukların becerilerinin, babasının mesleği ”Memur" olan çocuklara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çocukların kişiler arası problem çözme becerileri ile günlük televizyon izleme süresi değişkeni arasında anlamlı bir farklılık olduğu sonucu bulunmuştur. Günlük 4-5 saat arasında televizyon izleyen çocukların kişiler arası problem çözme becerilerinin, diğer sürelerde televizyon izleyen çocuklara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to evaluate the interpersonal problem-solving abilities of 63-92 months old children in terms of different variables. From among the quantitative research methods the survey model was employed. The study group of the research is composed of 63-92 months old children attending to 2020-2021 school year in independent kindergardents, preschool classes and first grades of primary schools which are affiliated to the Directorate of National Education in Erciş District of Van. The data of the research was collected by the“Personal Information Form”developed by the researcher and the“Child Interpersonal Relations and Attitudes Assessment (CIRAA)”developed by Holliman (2010) which was adapted to Turkish after being tested for validity and reliability. 452 children were subjected to the“Child Interpersonal Relations and Attitudes Assessment (CIRAA)”and“Personal Information Form”during the data collection process. Materials in the scale were directed to only one of the parents of 452 children and the answers given were marked. Data obtained by the implementation were analyzed by using suitable statistical package program. According to the research results, children's interpersonal problem-solving abilities differ significantly in terms of gender as a variable. Interpersonal problem-solving abilities of the boys were found higher compared to the girls. It's been observed that the interpersonal problem-solving abilities of the children differ significantly in terms of mothers' age as a variable. The abilities of the children of 29 years old or younger mothers were found higher compared to the children of the 30 to 39 years old mothers. It was concluded that the interpersonal problem-solving abilities of the children differ significantly according to the education level and occupation of the fathers. The interpersonal problem-solving abilities of the children of fathers with an education level of primary-secondary school were determined higher compared to the children of fathers with a postgraduate degree. The ability of the children of fathers with an occupation identified as“Other”were found higher compared to the children of fathers occupied as“Officers”. A significant difference was found between daily TV viewing durations as a variable and interpersonal problem-solving abilities. The interpersonal problem-solving abilities of the children watching TV for 4-5 hours daily were found higher compared to the children watching TV for other durations.