2. sınıf matematik dersi geometrik cisimler ve uzamsal ilişkiler konusunda Montessori yaklaşımına dayalı öğretimin öğrencilerin tutum ve akademik başarılarına etkisi
The effect of the Montessori approach on geometric bodies and spatial relations in second grade mathematics lesson on students' attitudes on maths and academic achievement
- Tez No: 668744
- Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇELEBİ ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Montessori yaklaşımı, matematik yeteneği, matematik tutumu, Montessori approach, math ability, math attitude
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Bu araştırmanın amacı, ilkokul 2. Sınıf matematik dersinde“Geometrik Cisimler ve Uzamsal İlişkiler”konusunda, alternatif eğitim yöntemlerinden biri olarak kabul edilen Montessori yaklaşımı ile öğretimin, öğrencilerin akademik başarılarına ve matematik dersine olan tutumlarına etkisini incelemektir. Çalışmada yöntem olarak nicel araştırma yöntemlerinden olan yarı deneysel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Örneklem; 2019-2020 eğitim öğretim yılında, Kocaeli ili Dilovası ilçesinde bir devlet okulunda öğrenim görmekte olan 18 kişilik deney ve 20 kişilik kontrol grubundan oluşmaktadır. Kontrol grubundaki öğrencilerde“Programa Dayalı Eğitim Yöntemi”kullanılırken, deney grubundaki öğrencilerde“Montessori Eğitim Yöntemi”kullanılmıştır. Montessori yöntemiyle yapılan uygulamalarda ele alınan kazanımlara odaklanılmış ve uygulama sürecinin ardından öğrencilere öntestte verilen ölçme araçları tekrar uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak ise Matematik Dersi Başarı Testi ve Tutum Testi kullanılmıştır. Her iki grupta da elde edilen veriler karşılaştırılmış ve istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Sonuçta Montessori yöntemiyle uygulama yapılan sınıftaki öğrencilerin puanlarının kontrol grubuna göre daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan bu tez çalışması ile Montessori eğitim yönteminin, hem akademik başarıya hem de matematik dersine olan tutuma yönelik etkisinin olumlu yönde olduğu saptanmıştır. Bu bakımdan okullarda Montessori yaklaşımını benimsemiş sınıflar oluşturulmasının, öğretmenlerin ve okul idarecilerinin bu konuda bilgilendirilmesinin ve teşvik edilmesinin yarar sağlayacağı düşünülebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to examine the impact of teaching via Montessori approach, which is accepted among alternative education methods, on the academic achievement and math attitudes of students concerning the“Geometric Objects and Spatial Relationships”subject in 2nd grade math class. Experimental research method as used in the study is among quantitative research methods. The sample comprised an experimental group of 18 and a control group of 20 people who receive education in a public school in Kocaeli province Dilovası district during the 2019-2020 academic year. The“Traditional Education Method”was used for the control group students, while the“Montessori Education Method”was used for the experimental group students. The study focused on acquisitions discussed in applications performed via the Montessori method. Following the application process the study reapplied the assessment tools given to the students in the pretest. The math lesson achievement test and attitude test were used as data collection tools. The data acquired in both groups was compared and statistically analyzed. As a consequence the students in the classroom where the Montessori method was applied, had higher scores than the control group. Also girls maths attitude scores were found to be higher in experiment group. The dissertation study determined that the Montessori education method has a positive impact on both academic achievement and math attitude. Therefore, Montessori method and materials are implicated as an alternative and effective method for also primary schools and teachers should be couraged to use this method in their classrooms.