Borsa İstanbul'a (BİST) kote reel sektör firmalarında borçlanma dinamiklerinin belirlenmesi
Determination of leverage dynamics in real sector companies which is quoted to Borsa Istanbul (BIST)
  1. Tez No: 668880
  2. Yazar: SERCAN KIRIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM KURT CİHANGİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: BİST Industrials Indice (XUSIN), Leverage Dynamics, Factors Affecting Capital Structure, Financial Liberalization, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Borçlanma, işletmenin ihtiyacı olan fonları işletme içinden karşılayamadığında, belirli bir süre sonra belirli bir faiz oranı ile geri ödemek şartıyla, sermaye piyasalarından veya finansal aracılardan temin ettiği ödünç kaynaklardır. Bu çalışmada, BİST Sınai Endeksindeki (XUSIN) işletmelerin borçlanma dinamiklerine etki eden işletmeye özgü, sektöre özgü ve makroekonomik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Literatürde bu faktör gruplarından bir ya da birkaçının kullanılmasına karşılık, bu çalışmada üç grup da araştırmaya dâhil edilmiştir. Analiz dönemi olarak 2010Ç1-2019Ç4 dönemi belirlenmiş olup, çalışmada panel veri analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; kısa vadeli finansal borç oranı ile borç dışı vergi kalkanı, likidite oranı, bankacılık sektörü ve ekonomik güven endeksi; uzun vadeli finansal borç oranı ile büyüklük; toplam finansal borç oranı ile büyüklük, likidite oranı, enflasyon ve sermaye piyasası değişkenleri arasında anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Ayrıca, her üç kaldıraç ile kârlılık, varlık yapısı ve sektör ortalamaları arasında anlamlı bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Anahtar Kavramlar: BİST Sınai Endeksi (XUSIN), Borçlanma Dinamikleri, Sermaye Yapısına Etki Eden Faktörler, Finansal Liberalizasyon, Panel Veri Analizi
Özet (Çeviri)
Borrowing is the resources a firm obtains from capital markets or financial intermediaries on the condition that it repays with a certain interest rate after a certain period if it cannot meet the funds it needs from within the enterprise. In this study, it is aimed to determine the firm-specific, sector-specific and macroeconomic factors that affect the leverage dynamics of the companies in the BİST Industrials Indice (XUSIN). Although one or more of these factor groups are used in the literature, in this study all three groups are included in this investigation. The period of 2010Q1 - 2019Q4 is determined as the analysis period, and panel data analysis method is used in the study. Based on the results of the study; between short-term financial debt ratio and non-debt tax shield, liquidity ratio, banking sector, and economic confidence index; between long-term financial debt ratio and size; significant results are obtained between the total financial debt ratio and the variables of size, liquidity ratio, inflation, and the capital market. Besides, a significant relationship between all three leverage and profitability, asset structure, and sector averages has been determined.