3-5 yaş arası çocuklarda erken çocukluk çağı çürüğü sıklığı ve akdeniz diyetiyle ilişkisinin değerlendirilmesi
The prevalence of early childhood caries in children between the ages of three and five and its relationship with the mediterranean diet
  1. Tez No: 669052
  2. Yazar: NİL YÜKSEKKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BUĞRA ÖZEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akdeniz diyeti, EÇÇ, erken çocukluk çağı, KIDMED, dmfs, Mediterranean diet, EAC, early childhood, KIDMED, dmfs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu çalışmada okul öncesi çocuklarda, erken çocukluk çağı çürüğünün sıklığı, ilgili risk faktörleri ve Akdeniz diyeti ile ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız Şubat 2020- Mart 2020 tarihleri arasında İstanbul'un farklı ilçelerindeki 5 anaokulunda eğitim gören 3-5 yaş aralığındaki 175 çocuk ile yapılmıştır. Çalışmaya katılan çocukların ebeveynlerine öncelikle onam formu imzalatılıp anketleri cevaplamaları istenmiştir. Akabinde çocukların ağız içi muayeneleri yapılmış ve ICCMS kriterlerine göre ağız içi değerlendirme formlarına kaydedilmiştir. Çocukların beslenme kalitesi KIDMED indeksine göre hesaplanıp gruplandırılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Mann Whitney U, Kruskal Wallis H testi kullanılmış ve Ki kare analizi yapılmıştır. Bulgular : Çocukların 97'si (%55.4) erkek, 78'i (%44.6) kız olup katılımcıların yaş ortalaması 52.99±8.44 aydır. 35(%20.0) çocukta çürük lezyonu saptanmazken, 140 çocukta (%80.0) çocukta erken çocukluk çağı çürüğüne(EÇÇ), 115 çocukta ise (%65.7) şiddetli erken çocukluk çağı çürüğü(S-EÇÇ) tespit edilmiştir. Ortalama dmfs değerleri sadece kavitasyonlu çürük lezyonları için (EÇÇ3) 2.21±5.30 , kavitasyon gösterip göstermemesine bakılmaksızın tüm çürük lezyonları için (EÇÇ1) 8.59±10.57 olarak bulunmuştur.. Çocukların %49.1'inin yüksek, %46.3'ünün orta ve %4.0'ünün düşük beslenme modeli gösterdiği görülmüştür. Erken dönem çürüklerinin abur cubur tüketim sıklığı ile anlamlı ilişki saptanmıştır.. Beslenme kalitesi arttıkça dmfs değerlerinin azaldığı kaydedilmiş olup, KIDMED ile EÇÇ ve S-EÇÇ arasında anlamlı bir ilişki gözlemlenememiştir. Annenin eğitim durumu arttıkça beslenme kalitesinin arttığı ve yaş, ailedeki çocuk sayısı gibi sosyodemografik faktörler ile KIDMED'in ilişkili olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, KIDMED değerleri ile aburcubur ve rafine şeker tüketim sıklığının da ilişkili olduğu görülmüştür. Sonuçlar: Çalışmayı yürüttüğümüz grupta EÇÇ prevelansı oldukça yüksek bulunmuştur ve okul öncesi çocuklarda erken çocukluk çürüklerinin önlenmesi için sağlıklı beslenme düzeniyle yüksek beslenme kalitesinin gerekli olduğu sonucuna varılmıştır. İyi bir ağız ve diş sağlığının iyi bir beslenme politikasından geçtiğini gösterebilmek adına daha kapsamlı çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to evaluate the prevalence of early childhood caries in preschool children, related risk factors and its relationship with the Mediterranean diet. Materials and Methods: Our study was conducted between February 2020 and March 2020 with 175 children between the ages of 3-5 who were educated in 5 kindergartens in different districts of Istanbul. Parents of the children participating in the study were first asked to sign a consent form and answer the questionnaires. Subsequently, intraoral examinations of the children were performed and they were recorded in oral evaluation forms according to ICCMS criteria. Nutritional quality of the children was calculated and grouped according to the KIDMED index. Mann Whitney U, Kruskal Wallis H test was used to evaluate the data and Chi-square analysis was performed. Results: 97 of the children (55.4%) are boys, 78 (44.6%) of them are girls and the average age of the participants is 52.99 ± 8.44 months. While no caries lesions were found in 35 (20.0%) children, 140 children (80.0%) had early childhood caries (ECC), and 115 children (65.7%) had severe early childhood caries (S-ECC). Mean dmfs values were found to be 2.21 ± 5.30 for only cavitated caries lesions (ECC3) and 8.59 ± 10.57 for all carious lesions (ECC1) regardless of whether or not they show cavitation. It has been shown to show a low nutritional pattern. A significant correlation was found between early period caries and the frequency of junk food consumption. It was noted that dmfs values decreased as the quality of nutrition increased, and no significant relationship was observed between KIDMED and ECC and S-ECC. It has been determined that as the educational status of the mother increases, the quality of nutrition increases and that KIDMED is associated with sociodemographic factors such as age and the number of children in the family. In addition, the frequency of consumption of junk food and refined sugar was found to be related with KIDMED values. Conclusions: The prevalence of ECC was found to be very high in the group we conducted the study, and it was concluded that a healthy diet and high nutritional quality are necessary to prevent early childhood caries in preschool children. More comprehensive studies are required to show that good oral and dental health goes through a good nutrition policy.