Târîh-i Ungurus'un söz varlığı ve dizini (1b-106a)
The vocabulary and index of Târîh-i Ungurus (1b-106a)
- Tez No: 669134
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULLAH DEMİRAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Târîh-i Ungurus, sözcük, söz varlığı, dizin, Tercümân Mahmûd, Târîh-i Ungurus, word, vocabulary, index, Tercümân Mahmûd
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 415
Özet
Yapılan bu çalışmada, tenkitli metni György Hazaî tarafından hazırlanan Târîh-i Ungurus adlı eserin 1b-106a varaklarının dizini oluşturulmuş ve buna bağlı olarak söz varlığı incelenmiştir. Çalışmaya, Târîh-i Ungurus ve bu eserin müellifi Tercümân Mahmûd'la ilgili bilgiler verilerek başlanmıştır. Daha sonra sözcük, söz ve söz varlığıyla ilgili genel bilgiler verilerek Târîh-i Ungurus'un 1b-106a varaklarının söz varlığı 12 ana başlık Adlar, Fiiller, Sıfatlar, Zamirler, Zarflar, Edatlar, Bağlaçlar, Ünlemler, Deyimler, Atasözleri, İlişki Sözleri (Kalıp Sözler), İkilemeler altında incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda“3.105”söz saptanmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan dizin, Dizin ve Özel Adlar Dizini olmak üzere iki başlıkta ele alınmıştır. Özel Adlar Dizini, Şahıs Adları Dizini ve Yer ve Ulus Adları Dizini olmak üzere iki alt başlık altında incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda Dizinde madde başı olan“4.353”söz saptanmıştır. Madde başlarının ve tespit edilen söz varlığının metin içinde görülebilmesi için 1b-106a varaklarını kapsayan çeviri yazılı metin verilmiştir. Çalışmanın sonunda araştırmalar sonucu ulaşılan sayısal veriler tablolar hâlinde gösterilerek sınıflandırma yapılmış ve çalışmada kullanılan kaynakların yer aldığı Kaynakçaya yer verilerek çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the index of the leafs 1b-106a of the work named Târîh-i Ungurus, whose critical text was prepared by György Hazaî, was created and the vocabulary was examined accordingly. The study started by giving information about Târîh-i Ungurus and the author of this work, Tercümân Mahmud. Later, by giving general information about the word, word and vocabulary, the vocabulary of Târîh-i Ungurus 1b-106a 12 main titles Nouns, Verbs, Adjectives, Pronouns, Adverbs, Prepositions, Conjunctions, Exclamations, Idioms, Proverbs, Relationship Words (Phrases) is explored under Hendiadys. As a result of this examination,“3.105”words were determined. The index, which forms the basis of the study, is handled in two titles: Index and Custom Names Index. The Proper Names Index: is examined under two sub headings: Personal Names Index and Location and Nation Names Index. As a result of this analysis,“4.353”, words, which is the beginning of the item in the Index. were found. In order for the headings of the articles and the identified vocabulary to be seen in the text, a translated text covering the leaves 1b-106a was given. At the end of the study, the numerical data obtained as a result of the researches were classified in the form of tables and the study was terminated by including the Bibliography containing the sources used in the study.