Peçevî Tarihi (yazmaların tanıtımı, 1b-20b metin, dizin, özel adlar sözlüğü)
History of Peçevî
- Tez No: 149114
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE GÜRSOY NASKALİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Peçevi, Kanuni Sultan Süleyman, Osmanlı Tarihi, devlet adamları, vezir, sadrazam, defterdar, Macaristan(Üngürüs). III
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
Bu çalışma giriş, eserin yazma nüshalarının tanıtımı, metin, dizin, özel isimler sözlüğü, tıpkıbasım olmak üzere altı bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde eser baklanda bilgi, eserin kısaca muhtevası, yazılış amacı ve önemi, eseri hazırlamada yazarın yararlandığı kaynaklar,tezin kapsamı, tezin amacı ve eserin neşrinde takip edilen metot yer almaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde eserin yazma nüshalarının tanıtımı bulunmaktadır. Çalışmanın üçüncü bölümünde eserin Bağdad köşkü 206 nolu yazma nüshasının lb- 20b arasındaki varaklarının transkripsiyonu ve eserin diğer iki nüshası ile tenkitli neşri mevcuttur. Çalışmanın dördüncü bölümünde ise hem ana nüshada, hem de dipnotta geçen sözcüklerin dizini bulunmaktadır. Beşinci bölümde genel sözlük dışmda hazırladığımız özel adlar sözlüğünde her üç nüshada geçen özel adlar yer almaktadır. Çalışmanın sonuna ise her üç metnin tıpkıbasımı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This work consists of six sections; introduction, introduction of writing handscripts copies, text, index and dictionary of proper nouns, facsimile. In the first part of the study, tehere is some information about the work, a short content of the work, the aim and the importance of the writing the resources that the writer used and we dealt with the coverage aim and the method that is being followed for publishing. In the second part of the study, mere is the introduction of writing handscripts copies. In the third part of the study, there is the transcription of the Bagdad number 206 handscript lb-20b leaves and the edition critic of the work with the other two handscripts. The end of study, there is index, dictionary of proper nouns, facsimile. IV