Kliniğimizde yapılmış olan serklaj operasyonlarının retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of cerclage operations performed in our clinic
  1. Tez No: 669268
  2. Yazar: MELİKE MAKUL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALTAY GEZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Servikal Yetmezlik, Servikal Serklaj, Funneling, Cervical Cerclage, Cervical Insufficiency, Funneling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada amacımız kliniğimizde uygulanan servikal serklaj işlemlerinin sonuçlarını değerlendirmek ve serklaj işleminin obstetrik sonuçlar üzerindeki etkisini ortaya koymaktır. GEREÇ VE YÖNTEM: Kliniğimizde 01.01.2010 – 01.06.2020 tarihleri arasında servikal yetmezlik tanısıyla serklaj işlemi uygulan olgular retrospektif olarak tarandı. Transabdominal serklajlar, çoğul gebelikler, fetal anomali saptanan ve servikal açıklığı >3cm olan olgular çalışmaya dahil edilmedi. Elli dokuz olgunun, demografik verileri, obstetrik öyküleri, güncel gebelik verileri ve gebelik sonuçları, serklaj yapıldığında gebelik haftası, servikal değişiklikler, kullanılan ilaçlar, serklaj tekniği, gelişen komplikasyonlar, doğum haftası, doğum şekli, bebeklerin doğum ağırlıkları değerlendirildi. Gebelik sonuçları değerlendirilirken 34. gebelik haftasından sonra olan doğum saptandığında serklaj başarılı kabul edildi [1-3]. Analizlerde SPSS 27.0 programı kullanıldı. BULGULAR: Olgularımızın 24'üne (%41,3) acil serklaj, 27'sine (%46,6) öyküye dayalı serklaj, 7 olguya (%12,1) kısa serviks nedeniyle serklaj uygulaması yapılmıştır. Elli altı olguya (%96,6) McDonald, 2 hastaya (%3,4) Shirodkar tekniği ile serklaj işlemi uygulanmış, 1 hastanın serklaj tekniği verisine ulaşılamamıştır. Acil serklaj yapılan grupta doğum haftası ortalaması 32,1; elektif serklaj yapılan grupta 33,8 olarak bulunmuştur ancak istatiksel olarak anlamlı (p> 0.05) farklılık göstermemiştir. Başarılı olan serklajlar acil, öyküye dayalı serklaj, öyküye eşlik eden kısa serviks endikasyonlu serklaj olarak karşılaştırıldığında, öyküye dayalı serklaj yapılan grup daha başarılı görünmesine rağmen (sırasıyla %28,6; %54,3; %17,1) her üç grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0,05). SONUÇ: Elektif serklaj bütün serklaj işlemleri içinde en başarılı uygulama yöntemidir. Ancak servikal yetmezlik öngörüsüne göre yapıldığı için gereksiz serklaj kaynaklı başarı yanılgısı (bias) ekarte edilemez. Bu yanılgıyı azaltmak için öykü ile birlikte klinik bulguların değerlendirilmesi serklaj yapılacak olguları belirlemekte uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES: In this study, our aim is to evaluate the results of cervical cerclage procedures and to determine the contribution on obstetric outcomes. MATERIAL AND METHOD: The data of patients who underwent cerclage between January 1st, 2010 - June 1st, 2020 were evaluated retrospectively. Transabdominal and laparoscopic cerclages, multiple pregnancies, pregnancies with fetal anomaly and cervical dilation greater than 3 cm's were not included. Demographic data, obstetric histories, the timing of cerclage, gestational age, cervical changes, medications, technique, suture material, complications, length of hospital stay, birth week, delivery type, birth weights were evaluated for 59 patients. Procedures were considered successful when the deliveries observed after 34 gestational weeks while evaluating the results [1-3]. SPSS 27.0 was used in the statistical analysis. RESULTS: Emergency, history-based and due to short cervix cerclages were performed in 24 (41.3%), 27 (46.6%) and 7 (12.1%) patients, respectively. Cerclage procedures were performed with McDonald technique in 56 (96.6%) and Shirodkar technique in 2 patients (3.4%). The mean gestational ages at delivery in emergency and elective cerclage groups were 32.1 and 33.8 respectively. No statistically significant difference was shown. When cerclages (emergency, history-based or short cervix) were compared in terms of success, although history-based was considered more successful, no statistically significant difference was found between these three groups (p>0,05). CONCLUSION: History-based cerclage is the most successful method. However, since it is performed according to the prediction of cervical insufficiency, the bias of successful evaluation caused by unnecessary cerclages could not be ruled out. In order to reduce this bias, evaluation of clinical findings with history will be appropriate in discriminating the cases.