Dijital kültürde sinema izleme edimi: Netflix örneği
Cinema watching in digital culture: Netflix case
- Tez No: 669352
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR ATİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
- Anahtar Kelimeler: Netflix, Online Dizi ve Film İzleme Platformları, Geleneksel Sinema, Değişen İzleyici, Yeni Film Gösterim Alanları
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
21. yüzyılda bilgisayar, internet ve telekomünikasyon teknolojisinde yaşanan gelişmeler sinemanın film yapım, dağıtım, gösterim alanlarında büyük değişimler meydana getirmiştir. Dijitalleşmenin etkisiyle film gösterimi artık online ortamda gerçekleştirilebilir hale gelmiştir. Bu bağlamda kurulan online dizi ve film izleme platformu Netflix, izleyiciye alternatif bir film gösterim alanı sunmuştur. Böylece film gösterimi, sinema salonlarından online platformlara kaymaya başlamıştır. Film gösterimin dijital ortama taşınması hem sinemaseverlerin sinemaya gitme sıklığını azaltmış hem de film izleme pratiklerinde bir değişim meydana getirmiştir. Sinemanın dezavantajları sebebiyle sinemaya gidemeyen izleyici, vizyondaki birçok filmi Netflix'ten izleme imkânı bulmuştur. Netflix' in vizyona giren filmlerin çoğunun telif hakkını satın alması ve izleyicinin filmleri Netflix üzerinden izleme imkânı bulması izleyicinin sinemaya gitme sıklığını azaltmıştır. Netflix' in telif hakkını satın aldığı filmler dışında ürettiği orijinal dizi ve filmlerle de izleyiciye alternatif bir gösterim alanı sunmuştur. Netflix' in, geleneksel sinemadan daha ulaşılabilir olması ve ekonomik açıdan daha karlı olması, izleyicinin Netflix'e yönlenmesi üzerinde büyük bir etki yaratmıştır. Bilet ücretlerinin pahalı olması ve sinemanın izleyiciye bilet ücreti dışında extra masraflar çıkarması izleyicinin sinemaya gitme davranışını olumsuz etkilemiştir. Maddi nedenlerden dolayı sinemaya gidemeyen izleyici filmleri Netflix'ten izleme imkânı bulmuştur. Geleneksel sinemadaki yer ve zaman sınırlaması izleyicinin sinemaya gitme davranışını olumsuz etkilemiş ve izleyici kaçırdığı ya da gitmeye zaman bulamadığı içeriklerin birçoğunu Netflix'ten izleme fırsatı bulmuştur. Geleneksel sinemada vizyona giren film sayısının niteliksel ve niceliksel açıdan yetersiz olması da izleyicinin sinemaya gitme sıklığını azaltan bir başka neden olmuştur. Sinemada, kendi zevkine uygun kaliteli film bulamayan izleyici film izleme ihtiyacını Netflix'ten karşılamaya başlamıştır. Böylece geleneksel sinemaya alternatif bir film gösterim alanı olan Netflix, izleyicinin sinemaya gitme sıklığı üzerinde bir etki yaratmıştır.
Özet (Çeviri)
Developments in computer, internet and telecommunication technologies in the 21st century have brought great changes in the film production, distribution and display fields of movie theater. With the effect of digitalization, movie screening has now become available online. Netflix, the online TV series and movie watching platform which was established in this context, provided an alternative movie screening area for the audience. Thereby, movie screening started to shift from movie theaters to online platforms. The transfer of movie screening to the digital environment reduced the frequency of cinemalovers to go to the cinema and brought a change in movie watching practices. The audience, who could not go to the cinema because of the disadvantages of it, had the opportunity to watch many movies on Netflix. The fact that Netflix bought the copyright of most of the movies that were released in movie theaters and provided the opportunity for viewers to watch movies online has decreased the frequency of the audience going to the cinema. Apart from the movies that Netflix bought their copyright, it also offered an alternative screening area to the audience with its original series and movies production. Moreover, the Netflix platform bieng more accessible and economically more affordable than the traditional movie theater had a great effect on the audience's orientation to Netflix. The fact that the ticket fees are expensive and the cinema incurs extra expenses for the audience other than the ticket fee, negatively affected the audiance's behavior of going to the cinema. The viewers who were not able to go to the cinema due to financial reasons had the opportunity to watch movies on Netflix. The limitation of time and place in traditional movie theaters has negatively affected the behavior the audience's behaviour of going to the cinema. Futhermore, Netflix broght the opportunity for the audiane to watch most of the content they missed or could not find time to watch in movie theaters. The qualitative and quantitative inadequacy of the movies that were released in the traditional movie theaters was another reason that reduced the audiance's frequency of going to the cinema. The viewer that could not find a high quality movie that suits his/her taste has started to satisfy his movie watching needs from Netflix. In this way, Netflix as an alternative movie screening area to the traditional cinema, had an effect on the viewer's frequency of the going to the cinema. Keywrods: Netflix, Online Series ve Movie Platforms, Traditional Cinema, New Viewer, New Movie Screening Areas