Özbek yazar O'lmas Umarbekov'un 'Ådam Bo'liş Qiyin' adlı romanı (İnceleme-çeviri yazı-sözlük-Kiril harfli metin)
Uzbek author O'lmas Umarbekov's forensic novel 'Ådam Bo'lish Qiyin' (Review-translation writing-dictionary-book letter text)
  1. Tez No: 669351
  2. Yazar: ÖZGEN ÜNAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DEMİRTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Özbek Türkçesi, Ådam Bo'lish Qiyin, Seslik Özellikler, Biçim Özellikleri, Uzbek Turkish, Ådam Bo'lish Qiyin, Volume Features, Format Properties
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 546
Özet
Türk dilinin Doğu Türkçesi (Karluk) grubunda yer alan Özbek Türkçesi, 11. ve 12. yüzyıllarda kullanılan Karahanlı Türkçesinin, 13. ve 14. yüzyıllarda kullanılan Harezm Türkçesinin, daha sonra da Tarihî Çağatay Türkçesinin çağdaş devamı olarak gelişmiş bir Türk dilidir. Bu çalışmada Özbek edebiyatının önemli yazarlarından biri olan O'lmas Umarbekov'un“Ådam Bo'liş Qiyin”adlı eserinin dil özellikleri incelenmiştir. Özbek yazar O'lmas Umarbekov'un“Ådam Bo'lish Qiyin”adlı romanı dört bölüm şeklinde incelenerek çalışmaya konu olmuştur. Çalışmanın birinci bölümünde; çalışmaya konu olan eser, eserin özellikleri ve önemi, yazar, çalışmanın amacı ve önemi, yöntem, inceleme, Özbek Türkçesi hakkında bilgilere yer verilmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde; O'lmas Umarbekov'un“Ådam Bo'lish Qiyin”adlı romanı, seslik özellikler ve biçim özellikleri olmak üzere iki başlık altında incelenmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünü; çeviri yazılı metin ve Kiril harfli metin oluşturmaktadır. Dördüncü bölümde ise; metinde kullanılan kelimelerden oluşturulmuş sözlük bölümü ve ekler dizini yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Uzbek Turkish, which is in the Eastern Turkish (Karluk) group of the Turkish language, is a developed Turkish language as a contemporary continuation of Karahanli Turkish used in the 11th and 12th centuries, Harezm Turkish used in the 13th and 14th centuries, and later Historical Cagatay Turkish. In this study, the language characteristics of O'lmas Umarbekov's“Ådam Bo'lyş Qiyin”, one of the important authors of Uzbek literature, were examined. Uzbek author O'lmas Umarbekov's novel“Ådam Bo'lish Qiyin”was reviewed in four chapters and was the subject of study. In the first part of the study; information about the work subject to the study, the characteristics and importance of the work, the author, the purpose and importance of the study, method, examination, Uzbek Turkish. In the second part of the study; O'lmas Umarbekov's novel“Ådam Bo'lish Qiyin”is reviewed under two titles: vocal features and form features. The third part of the study; translation is written text and cyrillic text. In the fourth part; the dictionary section and attachments index created from the words used in the text.