Tuncay Çavdar'ın mimarlığı üzerine monografik bir inceleme
A Monographic research on the architecture of Tuncay Çavdar
  1. Tez No: 66940
  2. Yazar: MUKADDES DEMİRBAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KANDİL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: monographic method, design sources, design technics vn
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Türkiye güncel mimarlık ortamındaki çeşitlenmeler içinde, mimarlık eylemini belli bir düşünce temeline ve dünya görüşü içine oturtma çabasında olan anlayışlar dikkat çekmektedir. Bu, oldukça önemlidir. Tasarım düşüncesini kuramsal bir temele oturtmak; uluslararası alanda tanınmış mimarlarda da görülen, başta gelen bir özelliktir. Gerek mimari çalışmaları ve görüşleri, gerekse çok yönlü kişiliğiyle Tuncay Çavdar Türkiye'de bu isimlerden biridir. Bu tez çalışmasında; Tuncay ÇAVDAR' in mimarlığı incelenmektedir. Çalışma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; Cumhuriyet dönemi mimarlığındaki gelişmeler gözden geçirilmekte, tez çalışmasının konusu ve amacı belirlenmekte, araştırmada kullanılan monografik yöntem tanıtılmaktadır. İkinci bölümde; yapılan çalışmalar yer almaktadır. Konu ve alan sınırlandırılmakta ve çözümleme (analiz) yapılmaktadır. Üçüncü bölümde; çözümleme (analiz) sonucu ortaya çıkan tasarım kaynaklan ve tasarım tekniklerine ilişkin bulgular açıklanmaktadır. Dördüncü bölümde; araştırmanın yöntemi, çözümleme (analiz), bulgular irdelenmekte ve tartışılmaktadır. Beşinci bölümde; tez sonuçlan verilmektedir. Altıncı bölümde; öneriler yer almaktadır. Anahtar Kelimeler : Monografik yöntem, tasarım kaynaklan, tasarım teknikleri
Özet (Çeviri)
SUMMARY A MONOGRAPHIC RESEARCH ON THE ARCHITECTURE OF TUNCAY ÇAVDAR There are tendencies that try to integrate the architecture and the specific philosophy worldly point of view in Turkey. This is quite important. Every design has a theoretical basis, as internationally well known architects do. Tuncay Çavdar, who is well known with his architectural works, beliefs and extraordinary personality, is one these names in Turkey. In this study investigated the architecture of Tuncay Çavdar. It is organized under six chapters. In the first chapter; the architecture of the Turkish Republican period is previewed, the purpose of the study is stated and the monographic methods is introduced. In the second chapter; subject and the limits are stated, and analysis is done. The third chapter gives the results of the analysis which are the sources of design and design methods. The fourth chapter includes the method of the study, analysis, and the findings are elaborated. The fifth chapter gives the results. The sixth chapter gives results and suggestions.