Edgar Morin'de eğitim düşüncesi
Educational thought of Edgar Morin
- Tez No: 669473
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN HALUK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Felsefe, Education and Training, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Edgar Morin, karmaşıklık, eğitim felsefesi, geleceğin eğitimi, Edgar Morin, complexity, educational philosophy, education of future
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitimin Felsefi, Sosyal ve Tarihi Temelleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmanın amacı 21.yy'da disiplinlerarası çalışmalarıyla adından söz ettiren ancak ülkemizde çok fazla tanınmayan Fransız filozof Edgar Morin'in eğitim düşüncesini incelemek, tanıtmak ve Türkçe literatüre kazandırmaktır. Filozofun eğitim düşüncesini; yaptığı çalışmalar ışığında aktarmak ve geleceğin eğitimi alanında yapılacak felsefi tartışmalara katkı sağlayabilmek amaçlar arasındadır. Edgar Morin'in eğitim düşüncesiyle ilgili çıkarımlarda bulunmak için onun insan doğası, uygarlık, kültür, siyaset ve dünya vatandaşlığı konularındaki görüşleriyle ilgili literatür taraması yapılmıştır. Eğitim felsefesini anlamlandırabilmek amacıyla filozofun Fransızca'dan Türkçe ve İngilizceye çevrilmiş eserlerini incelemek için nitel araştırma yöntemlerinden içerik analizi yöntemine başvurulmuştur. Elde edilen bulgular neticesinde Morin'in; insanlaşma sürecini biyolojik, kültürel, genetik, toplumsal, beyinsel ve ekolojik eklemlenmelerin etkileşimleriyle oluşan karmaşık bir bütün olarak ortaya koyduğu anlaşılmaktadır. Dolayısıyla insan doğası da karmaşık bir bütündür. Filozof; yaşanabilir bir gelecek için günümüzdeki sorunları saptamakta ve bu sorunları ortadan kaldırabilmek için insan doğasının karmaşık bütünlüğünü ve insanlık durumunu (insan türünün ortak yazgısını) önemsemesi gereken bir eğitim üzerinde durmaktadır. Bireylere ortak-yaşarlık sevgisi ve bilgeliği kazandırarak dünya vatandaşı olmalarına teşvik edecek bir insan siyaseti, bir uygarlık siyaseti, antropo-etik, gerçek hümanizm, anlama etiği, düşünce reformu ve eğitim reformu önermektedir. Çok yönlü bir düşünür olduğu anlaşılan Morin; bu reformlarla tüm insanlığın ortak durumunun ve insanlığın çeşitliliğinin-birliğinin bilincine vararak dünya-vatanda insanlığın devamının sağlanacağını savunmaktadır. Böyle bir eğitim anlayışının incelenmesi ve dikkate alınması ülkemiz eğitimine katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine and discuss education views of French philosopher Edgar Morin who is famous for his interdisciplinary studies in the 21st century but is not well known in our country and introduces them to the Turkish literature. It is among the aims to convey the philosopher's educational philosophy in the light of his studies and contribute to the philosophical discussions in the field of education of the future. In order to make inferences about Edgar Morin's educational philosophy, a literature review was conducted on human nature, civilization, culture, politics and earth citizenship. Content analysis method, one of the qualitative research methods, was used to examine the works of the philosopher translated from French into Turkish and English in order to make sense of his philosophy of education. As a result of the findings obtained, it is understood that Morin presented the humanization process as a complex unity formed by the interactions of biological, cultural, genetic, social, cerebral and ecological articulations. Therefore, human nature is also a complex unity. The philosopher identifies the current problems for a sustainable future and emphasizes an education that should care about the complex unity of human nature and the human condition (the common destiny of the human species) for eliminating these problems. He proposes a human politics, a politics of civilization, anthropo-ethics, true humanism, understanding ethics, thought reform and education reform that will encourage individuals to become world citizens by giving them the love and wisdom of common life. Morin who is understood as a sophisticated thinker, argues that the continuation of humanity in the homeland earth will be ensured by reaching the awareness of the common situation of all humanity and the diversity-unity of humanity with these reforms. Examining and considering such educational thought can contribute to the education of our country.