Havacılık sektöründe insan kaynakları yönetim fonksiyonları ile örgütsel bağlılık ilişkisi üzerine bir araştırma: TGS yer hizmetleri işletmesi örneği
A research about the relation between human resources management functions and organizational commitment in aviation industry: TGS ground operations company as representative example
  1. Tez No: 669474
  2. Yazar: SEDA KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sivil Havacılık, İşletme, Civil Aviation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Havacılık Sektörü, İnsan Kaynakları Yönetimi, Örgütsel Bağlılık, TGS Yer Hizmetleri, Aviation Industry, Human Resources Managemenet, Organizational Commitment, TGS Ground Operations
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Havacılık sektörü, büyük bir hızla gelişen ve rekabetin çok yüksek olduğu bir sektördür. Havacılık sektöründe rekabet edebilmek için çalışanların örgütsel bağlılık düzeyinin artırılması ve bunun için insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarının etkili şekilde kullanılması gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı havacılık sektöründe insan kaynakları yönetimi fonksiyonları ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi açıklamaktır. Çalışma kapsamında derinlemesine mülakat görüşmeleri yapılmış, görüşmelere TGS yer hizmetlerinde çalışan 20 kişi katılmıştır. Ulaşılan veriler betimsel analiz ve içerik analizi yöntemiyle yorumlanmıştır. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre havacılık sektöründe insan kaynakları yönetimi fonksiyonları ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü bir ilişki vardır. Havacılık sektöründeki işletmeler insan kaynakları yönetimi uygulamalarını etkili bir şekilde kullandığında çalışanların örgütsel bağlılık düzeyleri artmaktadır. Ulaşılan sonuçlar, havacılık sektöründe örgütsel bağlılığın artırılmasında insan kaynakları yönetimi fonksiyonlarından yararlanmanın etkili bir anlayış olduğunu göstermektedir. Bu çalışmanın sonuçları TGS yer hizmetlerinde görev yapan 20 çalışanın verdiği yanıtlarla sınırlıdır.
Özet (Çeviri)
The aviation industry is a sector that growing fast with tough competition. It is necessary to increase the organizational commitment of the employees and human resources management functions to be used effectively to compete in the aviation industry. The main goal of this study is to explain the relationship between human resources management functions and organizational commitment. A thorough interview method has been used in this study and 20 employees from the TGS ground operations company attended the interviews. The results have been commented according to descriptive analysis and content analysis. The results of the research have shown that human resources management functions and organizational commitment have a positive relation in the aviation industry. In the aviation industry, where human resources management functions are used effectively, the organizational commitment of the employee increases. Results have also shown that using the human resources management function in the aviation industry is an effective way to increase the organizational commitment of the employees. The results of this study are limited with the answers of 20 employees working for TGS ground operations company.