Mehmet Vecihi'nin Sevda-yı Masumane eserinin incelenmesi
Examination of the work of Mehmet Vecihi's Sevda-yı Masumane
- Tez No: 669519
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAYHAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mektup hikâye, Mehmet Vecihi, Sevda-yı Masumane, Yapı ve İzlek
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Kültür Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Edebi yazının farklı biçimlerde meydana gelmesi söylem alanlarının genişlemesine, faklı formlarla duygu ve düşüncelerin yaratımına imkân verir. Çok çeşitlilik arz eden edebi türler sanatkârların tüm canlı ve cansız varlıkları evrende konumlandırmasında yardımcı olur. Bir araç niteliği gören mektup türü ve tekniği ifade biçimlerine başka bir boyut kazandırır. Mektup hikâyenin Türk edebiyatında modern anlamda ilk örnekleri Tanzimat devri ile birlikte görülür. Mektup hikâye nesir türündeki metinlerde hem bütünlüklü bir yapıda hem de metnin içinde müstakil bir şekilde yer alarak günümüze kadar ulaşır. Mektup hikâye formunda kaleme aldığı Sevda-yı Masumane adlı eseriyle Servet-i Fünun dönemi yazarlarından olan Mehmet Vecihi yazdığı hikâye ve romanlarla devrinin tanınmış sanatkârlarındandır. Yazarın meydana getirdiği eserlerin niceliksel fazlalığına rağmen Latin harflerine aktarılmaması nedeniyle günümüzde bilinirliği azdır. Dolayısıyla Mehmet Vecihi'nin eserlerinden biri olan Sevda-yı Masumane mektup hikâyesini günümüz Türkçesine aktarmak, edebiyat dünyasındaki yerini belirlemek ve yazarın edebi yönünün izlerini sürmek önem arz etmektedir. Bu çalışma, Türk edebiyatı sahasında daha önce üzerinde hiç durulmamış olması bakımından tercih sebebi sayılan Sevda-yı Masumane adlı eserin gün yüzüne çıkarılmasını ve yapı-tema düzleminde irdelenerek bundan sonraki çalışmalara kaynak teşkil etmesini amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The emergence of literary texts in different forms enables the expansion of the fields of discourse and the creation of feelings and thoughts with different forms. A wide variety of literary genres help artists to position all living and non-living beings in the universe. The letter type and technique, which is seen as a tool, adds another dimension to the forms of expression. The first modern examples of the letter-story in Turkish literature are seen in the Tanzimat period and they survive in prose type texts both in a holistic structure and independently in the text. Mehmet Vecihi, one of the writers of the Servet-i Fünun period with his work called Sevda-yı Masumane, which is written in the form of a letter-story, is one of the well-known artists of his era with his stories and novels. Despite the quantitative excess of the works produced by the author, they are not known today because not transferred to Latin letters. Therefore, it is important to transfer the story of Sevda-yı Masumane, which is one of the works of Mehmet Vecihi, into contemporary Turkish literature, to determine its place in the world of literature and to trace the literary aspect of the author. This study aims to unearth the work called Sevda-yı Masumane, which is considered as a reason for preference in the field of Turkish literature, since it has never been emphasized before, and to be a source for future studies by examining it on the basis of structure-theme. Key Word: Letter Story, Mehmet Vecihi, Sevda-yı Masumane, Structure and Theme