Kolon polipleri ve uzun kodlanmayan RNA (LNCRNA) polimorfizmleri
Investigation of colon polyps and long non-coding RNA (LNCRNA) polymorphisms
- Tez No: 669533
- Danışmanlar: PROF. DR. ELMAS KASAP, DOÇ. DR. SEDA ÖRENAY BOYACIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Kolon polipleri, kolorektal kanser, CCAT1 (RS67085638), HULC (RS7763881), CCAT2 (RS6983267), CASC8 (RS7014346), PVT1 (RS13281615), PRNCR1 (RS12682421), polimorfizm, lncRNA, Colon polyps, colorectal cancer, CCAT1 (RS67085638), HULC (RS7763881), CCAT2 (RS6983267), CASC8 (RS7014346), PVT1 (RS13281615), PRNCR1 (RS12682421), polymorphism, lncRNA
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Kolon Polipleri Ve Uzun Kodlanmayan RNA (LncRNA) Polimorfizmleri, Senem Yılmaz, Uzmanlık Tezi, Manisa 2021 Giriş ve Amaç: Kolon poliplerinde lncRNA'ları içeren tümörojenik sinyal yollarını anlamak, kolorektal kanser patogenezine ilişkin daha fazla bilgi sağlayacaktır. Bu nedenle çalışmamızda kolon polipleri ve uzun kodlanmayan RNA (lncRNA) polimorfizmlerinin araştırılmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: 65 kolon polipli hasta ve 60 kontrol grubu olmak üzere toplam 125 kişi çalışmaya dâhil edildi. Olguların periferik kan örnekleri EDTA'lı tüpe alındı. Alınan kan örneklerindeki SNP'ler CCAT1 (RS67085638), HULC (RS7763881), CCAT2 (RS6983267), CASC8 (RS7014346), PVT1 (RS13281615), PRNCR1 (RS12682421) Fluidigm SNPType metodu ile incelendi. İstatiksel değerlendirme t testi, ki kare testi ve Mann Whitney U testi kullanılarak yapıldı. Bulgular: Yapılan istatiksel analiz sonucunda CCAT1 (RS67085638), CCAT2 (RS6983267), CASC8 (RS7014346), PVT1 (RS13281615) polimorfizmlerin hasta ve kontrol grup karşılaştırmasında, neoplastik non-neoplastik polip arasında ve neoplastik polip tipleri arasında anlamlı fark saptanmadı (p≥0.05). HULC (RS7763881) polimorfizminde neoplastik ve non-neoplastik polipler arasında anlamlı fark tespit edildi (p=0,014). PRNCR1 (RS12682421) polimorfizminde neoplastik polip tipleri arasında anlamlı fark bulundu (p=0,026). Sonuç: HULC (RS7763881) polimorfizminde AC genotipinin neoplastik polip geçişinde etkili olabileceği, PRNCR (RS12682421) polimorfizminin displazide karsinomaya geçişte önemli rol alabileceğini düşündürmüştür. Fakat altta yatan mekanizmaları anlayıp tanı ve tedavide ilerleyebilmek için bu konuda daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Investigation Of Colon Polyps And Long Non-coding RNA (lncRNA) Polymorphisms, Senem Yılmaz, Specialization Thesis, Background and Aims: Understanding tumorigenic signaling pathways involving lncRNAs in colon polyps will provide further information on colorectal cancer pathogenesis. Therefore, in our study, we aimed to investigate colon polyps and long non-coding RNA (lncRNA) polymorphisms. Matherials and Methods: A total of 125 individuals, 65 patients with colorectal polyps and 60 controls, were included in the study. Peripheral blood samples of the cases were taken into EDTA tube. SNPs in the blood samples, including CCAT1 (RS67085638), HULC (RS7763881), CCAT2 (RS6983267), CASC8 (RS7014346), PVT1 (RS13281615), PRNCR1 (RS12682421) were analyzed by Fluidigm SNPType method. Statistical evaluation was performed using t test, chi-square test and Mann Whitney U test. Results: As a result of the statistical analysis, no significant difference was found between neoplastic non-neoplastic polyp and neoplastic polyp types in patient and control group comparison of CCAT1 (RS67085638), CCAT2 (RS6983267), CASC8 (RS7014346), PVT1 (RS13281615) polymorphisms (p≥0.05). A significant difference was found between neoplastic and non-neoplastic polyps in HULC (RS7763881) polymorphism (p = 0.014). A significant difference was found between neoplastic polyp types in PRNCR1 (RS12682421) polymorphism (p = 0.026). Conclusions: HULC (RS7763881) polymorphism suggests that AC genotype may be effective in neoplastic polyp transition, and PRNCR (RS12682421) polymorphism may play an important role in transition to carcinoma in dysplasia. However, more studies are needed on this subject in order to understand the underlying mechanisms and to advance in diagnosis and treatment.