Kolonoskopide hastanın tutumunun barsak temizliğine etkisi
The effect of patient attitude on bowel cleaning in colonoscopy
  1. Tez No: 942060
  2. Yazar: NURDAN SENCAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT ÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonoskopi, Kolon Polipleri, Barsak Temizliği, Colonoscopy, Colon Polyps, Bowel Cleansing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Amaç: Kolon kanserinin ve adenomların teşhisinde en önemli tetkik araçlarından biri kolonoskopidir. Kolonoskopinin kalitesinde barsak temizliği büyük önem arz eder. Çalışmamızda kolonoskopi hazırlıkta hastaların tutumlarının barsak temizliğine etkisinin olup olmadığının araştırılması amaçlanmıştır. Materyal ve Metod:Genel Cerrahi endoskopi ünitemizde 2024- 2025 yılları arasında 150 hasta çalışmaya dahil edildi. Çalışma için etik kurul onayı alındı. Bu hastaların tümüne ünitemizde rutin uygulanan diyet programı ve ilaç prosedürü verildi. Ünitemizde rutin diyet olarak; katı beslenmenin ve posa bırakan gıdaların 3 gün önceden kesilerek, sıvı ve posa bırakmayan gıdaların tüketilmesi anlatılmaktadır. İşlemden 1 gün önce en az 2-3 litre su tüketmeleri önerilmektedir. Ünitemizde ayaktan gelecek hastalarımız için rutin barsak temizliğinde önerdiğimiz laksatif kullanımı bu şekildedir: - İşlem öncesi 2 gün önce başlanacak şekilde her gece 2 tablet şeklinde alınacak sennosid A+ B bileşenli laksatif tablet - İşlem öncesi 1 gün önce alınacak birer saat ara ile içilmesi gereken 3 şişe sennosid A+B bileşenli laksatif süspansiyon - İşlem öncesi gece 24:00 da ve işlem günü sabah 07:00 da makattan yapılacak sodyum fosfatlı lavmanlar Hastalara işlem öncesi bir anket sunularak demografik verileri, işlem öncesi su içme miktarları, diyete uyumları not alındı. İşlem sonrası elde edilen Boston Barsak Hazırlık Skoru da bu ankete not edildi. Hangi faktörlerin ne şekilde barsak temizliği üzerinde etkisi olduğuincelendi.Tüm veriler kaydedildikten sonra istatistiksel incelemeye tabi tutuldu. Bulgular:Çalışma için katılımcılara yönlendirilen anket formunda isim soyisim ,yaş, cinsiyet, boy, kilo, BMI, telefon, adres, ek hastalık, kullandığı ilaç, geçirilmiş cerrahiler, ostomi durumu, eğitim durumu, alerji durumu, sigara alkol kullanımı, kabızlık durumu ve varsa ilaç kullanımı , günlük defekasyon sayısı, kolonoskopi öncesi tüketilen su miktarı , kolonoskopi yapılma sebebi, kolonoskopi geçmişi, mevcut işlem için önerilen talimatlara uyup uymadığı, katı beslenmeyi kesme süresi, kolonoskopi ile ilgili olarak da süre, çekum entübasyonu durumu, Boston Barsak Hazırlık Skoru (BBPS), işlem öncesi ve sonrası şikayet durumu , katz skoru bulumaktaydı. Yapılan istatistiki inceleme sonucunda bu parametrelerin BBPS ile ilişkisi incelendi . Elde edilen sonuçlara göre ; BBPS ile kolonoskopi öncesi içilen su miktarı arasında anlamlı bir ilşki elde edilememiştir. BBPS ile katı beslenme kesilme süresi arasında pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Katı beslenmeyi kesme süresi uzun olan hastalarda BBPS skorunun da yüksek değerlerde olduğu görülmüştür. BBPS ile kolonoskopi için verilen ilaç diyetini tam ya da eksik uygulamaları arasında anlamlı bir ilişki elde edilememiştir. Sonuç:Kolonoskopinin kalitesinde barsak temizliğinin yeri çok önemlidir.İdeal bağırsak temizliğinde tolere edilebilir en uygun ilaç hala bulunulamamıştır.“Daha iyi tolere edilen”bağırsak hazırlıklarının geliştirilmesine rağmenkolonoskopilerin yaklaşık dörtte birinin yetersiz kalitede hazırlığa sahip olduğu düşünülmektedir. Yetersiz bağırsak hazırlıkları daha düşük adenom tespit oranlarına (ADR), daha uzun kolonoskopi sürelerine, tekrarlanan prosedürlere, kolorektal kanser önleme maliyetinin artmasına ve hasta memnuniyetinin azalmasına yol açar. Bu nedenle bu çalışmada işlem öncesi hastaların yaklaşımları incelenmiş ve barsak temizliğini iyileştirmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Colonoscopy is one of the most important diagnostic tools in the diagnosis of colon cancer and adenomas. Bowel cleansing is of great importance in the quality of colonoscopy. In our study, we aimed to investigate whether the practices of patients in preparation for colonoscopy have an effect on bowel cleansing. Material and Method: Between 2024 and 2025, 150 patients were examined by colonoscopy in our General Surgery endoscopy unit. Ethics committee approval was obtained for the study. All of these patients were given a routine diet program and medication procedure in our unit. As a routine diet in our unit; it is explained that solid nutrition and pulp-releasing foods should be stopped 3 days in advance and liquid and non-pulp-releasing foods should be consumed. It is recommended to consume at least 2-3 liters of water 1 day before the procedure. This is the recommended use of laxatives for routine bowel cleansing in our unit: - Sennosid A+ B-component laxative tablet to be taken as 2 tablets every night, starting 2 days before the procedure - 3 bottles of sennoside A+B-component laxative suspension to be taken 1 day before the procedure, which should be drunk at one hour intervals - Sodium phosphate enemas to be administered rectally at 24:00 at night before the procedure and at 07:00 in the morning on the day of the procedure A questionnaire was presented to the patients before the procedure and demographic data, preprocedure water intake and dietary compliance were noted. The Boston Bowel Readiness Score obtained after the procedure was also noted in this questionnaire. Which factors had an effect on bowel cleansing and in what way were examined. All data were recorded and subjected to statistical analysis. Results: In the questionnaire form directed to the participants for the study, name, surname, age, gender, height, weight, BMI, telephone, address, comorbidity, medication used, previous surgeries, ostomy status, educational status, allergy status, smoking, alcohol use, constipation status and medication use, if any, number of daily defecations, The following parameters were found: amount of water consumed before colonoscopy, reason for colonoscopy, history of colonoscopy, adherence to the recommended instructions for the current procedure, duration of cessation of solid feeding, duration of colonoscopy, cecal intubation status, Boston Bowel Preparation Score (BBPS), complaints before and after the procedure, and Katz score. As a result of the statistical analysis, the relationship between these parameters and BBPS was analyzed. According to the results obtained; - There was no significant correlation between BBPS and the amount of water drunk before colonoscopy. - A statistically significant positive and weak relationship was obtained between BBPS and the duration of solid nutrition discontinuation. - There was no significant relationship between BBPS and complete or incomplete administration of the medication diet given for colonoscopy. Conclusion: Bowel cleansing is very important in the quality of colonoscopy. The optimal tolerated drug for optimal bowel cleansing has not yet been found. Despite the development of“better tolerated”bowel preparations, approximately one quarter of colonoscopies are thought to have inadequate quality preparation. Inadequate bowel preparations lead to lower adenoma detection rates (ADRs), longer colonoscopy times, repeat procedures, increased cost of colorectal cancer prevention and decreased patient satisfaction. Therefore, in this study, we examined patients' attitudes before the procedure and aimed to improve bowel cleansing.