Stratejik halkla ilişkiler uygulamalarının çevre odaklı toplumsal hareketler bağlamında Analitik Hiyerarşi Süreci (AHS) ve Bulanık TOPSIS yöntemleri kullanılarak incelenmesi
Investigation of strategic public relationship practices in the context of environmental-oriented social movements by using methods of Analytical Hierarchy Process (AHP) and Fuzzy TOPSIS
  1. Tez No: 669564
  2. Yazar: ABDULLAH YILDIRMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA GEÇİKLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik Halkla İlişkiler, Sivil Toplum ve Toplumsal Hareketler, Çevreci Hareketler, AHS ve Bulanık TOPSIS Yöntemi, Strategic Public Relations, Civil Society and Social Movements, Environmental Movements, AHP, and Fuzzy TOPSIS Method
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren çevreci örgütlerin toplumsal hareketlerin her bir aşamasında (Gerilme, Harekete Geçme, Yüzleşme, Müzakere, Çözüm) örgütlerde görevli uzmanların uygulamayı tercih ettikleri en uygun stratejik halkla ilişkiler uygulamalarının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak, çevreci örgütlerde görev alan uzman gönüllülerin en uygun stratejik halkla ilişkiler alternatiflerinin belirlenmesi amacıyla anket formu hazırlanmıştır. Araştırmada AHS ve Bulanık TOPSIS yaklaşımları için ayrı ayrı veri toplanmıştır. Bulanık TOPSIS için dilsel ifadeler, AHS için ise göreli önem ölçeği kullanılmıştır. Uzmanlardan, toplumsal hareketler açısından stratejik halkla ilişkiler alternatiflerinin birbirlerine karşı üstünlüklerini ortaya koymaları istenmiştir. AHS anketinde kriterlerin ikili karşılaştırmalarına göre, toplumsal hareket aşamalarından en önemli bulunan kriterin harekete geçme aşaması kriterinin olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra sırasıyla yüzleşme, gerilme, çözüm ve müzakere aşamaları gelmektedir. Bulanık TOPSIS yöntemi ile yapılan hesaplamaya göre uygulayıcıların toplumsal hareketlerin her aşamasında uygulamayı tercih ettikleri stratejik halkla ilişkiler alternatifleri arasında ilk sırada kriz yönetimi gelmektedir. Daha sonra sırasıyla, sosyal sorumluluk yönetimi, algı yönetimi, medya ilişkileri yönetimi ve itibar yönetimi yer almaktadır. Çevreci örgütlerde görevli halkla ilişkiler uygulayıcıları toplumsal hareketin her aşamasında stratejik halkla ilişkiler faaliyetlerinden faydalanmaktadır. Uygulayıcılar, toplumsal hareketin en önemli aşamasını harekete geçme aşaması olarak görmektedir. Ayrıca hareketin her aşamasında kriz yönetimi uygulamalarını stratejik halkla ilişkilerin en önemli kriteri olarak değerlendirirler.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to determine the most appropriate strategic public relations practices preferred by experts working in environmental organizations in Turkey at each stage of social movements (Strain, Mobilization, Confrontation, Negotiation, Resolution). In this study, firstly, a questionnaire form was prepared to determine the most appropriate alternatives to strategic public relations working as expert volunteers in environmental organizations. The research data were collected separately for AHP, and Fuzzy TOPSIS approaches. Linguistic expressions were used for fuzzy TOPSIS, and the relative importance scale was used for AHP. The experts were asked to demonstrate the superiorities of strategic public relations alternatives in terms of social movements. According to the binary comparisons of the criteria in the AHS questionnaire, it was determined that the most important criterion for the social movement stages was the mobilization stage criterion. After that, the stages of confrontation, strain, resolution, and negotiation come, respectively. According to the calculation performed with the Fuzzy Topsis method, crisis management comes first among the strategic public relations alternatives that practitioners prefer to implement at each stage of social movements. Then, social responsibility management, perception management, media relationship management and reputation management are included, respectively. Public relations practitioners working in environmentalist organizations benefit from strategic public relations activities at each stage of the social movement. Practitioners see the most important stage of the social movement as the stage of mobilization. They also consider the crisis management practices as the most important criterion of strategic public relations at each stage of the movement.