Trabzon İli Akçaabat yöresi eğrelti otları üzerinde taksonomik bir araştırma
a taxonomical research on the flora of ptertoophytes of akçaabat district in Trabzon
  1. Tez No: 66959
  2. Yazar: FATMA BAYIR (BABUL)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAFFET BAYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Eğitim ve Öğretim, Biology, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Taksonomi, Eğrelti Otlan, Filicinae, Taxonomy, Pteridophyta, Filicinae VI
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET Bu çalışma, Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon İli Akçaabat ilçesi sınırlan içinde gerç«Weştirilmiştir. Örnekler Ocak 1996-Haziran 1997 tarihleri arasında araştırma alanından toplanmıştır. Türlerin tayini mikroskobik ve makroskobik çalışmalarla elde edilen verilerin literatürle karşılaştırılması sonucunda yapılmıştır. Yörede FUicinae sınıfından 10 familyaya ait 24 tür saptanmıştır. Araştırma alanında aşağıdaki 24 türün yayılış gösterdiği saptanmıştır. Bu türler; Cheilanthes marantae L. Domin, Adiantum capillis-veneris L., Pteris cretica L., Pteridium aquil'mum (L.) Kuhn., Thefypteris dtyopteris (L.) Slossonin Rudberg, Thetypteris limbosperma Ali., Asplenium ceterach L., Asplenium scolopendrium L., Asplenium adlantum-nigrum L., Asplenium trichomanes L., Asplenium ruta-murari L., Asplenium septentrionale (L.) Hofrm., Asplenium onopteris L., Athyrium filbcr feomina (L.) Roth., Cystopteris fragilis (L.) Bernh., Polysûchum aculeatum (L.) Roth., Potystichum setiferum (Forsk) Woynar., Polystichum lonchüis (L.) Roth, Dıyopteris filbc-mas (L.) Schott., Dtyopteris borreri Newm, Dıyopteris dilatata (Hoffin) Gray, Blechnum spicant (L.) Roht, Polypodium vulgare L., Polypodium australe Fee. Bu türlerin yeri de, yapılan gözlemlere dayanılarak yetişme ortamları belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThis study has been performed in Akçaabat country of Trabzon province in the East Black Sea Region. The samples were collected from the research area between January 1996- June 1997. The idendification of the species has been performed by comparing the results obtained by microscopical and macroscopical studies with the literature. 24 species belonging to 10 families in Filicinae have been determined in the region. In the area listed below 24 species were recorded from the research area. These species are; Cheilanthes marantae L. Domin, Adiantum capillis-veneris L., Pteris cretica L., Pteridium aquilinum (L.) Kuhn., Thefypteris diyopteris (L.) Slossonin Rudberg, Thefypteris limbosperma All., Asplenium ceteraeh L., Asplenium scolopendrium L., Asplenium adiantum-nigrum L., Asplenium trichomanes L., Asplenium ruta-murari L., Asplenium septentrionale (L.) Hoflm., Asplenium onopteris L., Athyrium filix-feomina (L.) Roth., Cystopteris fragilis (L.) Bernh., Polystichum aculeatum (L.) Roth., Polystichum setiferum (Forsk) Woynar., Polystichum lonchitis (L.) Roth, Dryopteris filix-mas (L.) Schott, Dryopteris borreri Newm, Dryopteris dilatata (Hoffin) Gray, Blechnum spicant (L.) Roht., Polypodium vulgare L., Poly podium australe Fee. The ecological habitats of these species are determined by the observations mode in the field.