Mezgit balığında (Merlangius merlangus euxinus Nordmann, 1840) endoprazit olarak yaşayan contracaecum aduncum (Rudolphi, 1802)'un histolojik yapısının mallory boyama yöntemiyle incelenmesi
The histologic structure of the contracaecum oduncum that lives as a parasite in the merlangius merlangus euxinus were examined by the mallory staining method
- Tez No: 66958
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYTEN KIRMIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Contracaecum aduncum, Merlangius merlangus euxinus Mallory, Nemathelminthes
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZET Bu araştırmada ; mezgit balığın da [Merlangius merlangus euxinus (Nordman, 1840)] parazit olarak yaşayan Contracaecum aduncum (Rudolphi, 1802) 'un histolojik yapısı mallory boyama yöntemi ile incelenmiştir. Pek çok omurgalı, omurgasız hayvanlarda ve bitkilerde parazit olarak yaşayan yuvarlak kurtların (Nemathekninth.es) bugüne kadar sistematik çalışmaları yapılmış, bu çalışmada da mezgit balıklarından çıkarılan Contracaecum aduncum türünün mallory boyama yöntemi ile histolojik yapısı araştırılmasına gerek duyulmuştur. Haziran 1996 da Trabzon balıkhanesinden alman mezgit balıklarından disekte edilerek çıkarılan parazitlerin tür tayinleri yapılarak histolojik yapılarının incelenebilmesi için parafin blokları hazırlanmıştır. Daha sonra enine, boyuna, kesitleri alınarak hazırlanan daimi preparatlar, histolojik çalışmalarda kullanılan pek çok boyama yönteminden birisi olan ve belirtici özellikleri fazla olan mallory boyama yöntemi ile boyanmışlardır. Mallory boyama yöntemi ile hücre nükleusları kırmızı, kitin turuncu kas dokusu san bağ dokusu ve kollojen dokular mavi renkte boyanmıştır. Ayrıca histolojisi çalışılan bu türün sistematikte önemli olan anterior ve posterior kısımlarının da fotoğrafları çekilmiştir. Anahtar kelimeler Contracaecum aduncum, Merlangius merlangus euxinus Mallory, Nemathelminthes
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this research, the histologic structure of the Contracaecum oduncum that lives as a parasite in the Merlangius Merlangus euxinus has been examined by the mallory staining method. Up to now, the systematic work on the Nemathelminthes living as parasites in the plants and many Vertebrata, invertebrata has been done and in this study it has been aimed to research the histologic structure of the Contracaecum aduncum taken from the codfishes, using the mallory staining method. June, 1996, Determining the kinds of the parasites in obtained from the codfishes, or the fish-bazaar, disection the parafine-blocks have been prepared to examine their histologic structures.Afterwards, the continual preparats prepaired by being taking their cross sections and longitudinal-section have been painted using the Mallory method that has a lot of specifications, especially, as a determiner, which is one of the methods used in the histologic studies. Using the Mallory-method, the cell nuclei have been painted in red, chitin orange and muscle tissues have been painted in yellow; konnective tissues and kollogen tissues in blue. Besides the pictures of anterior and posterior parts of this kind whose morphology has been worked on which are important in systematic, were taken.