AK Parti döneminde kadınlara yönelik sosyal politikalar
Social policies for women in the AK Party period
- Tez No: 669670
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKNUR KARAASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: AK Parti, Sosyal Politika, Kadın, AK Party, Social Policy, Women
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Kadınların sosyal ve ekonomik faaliyetlerde yer alma halleri, ülkelerin gelişim seviyeleriyle ilişkilendiriliyor olsa da tüm ülkelerde kadınların bu alanlarda erkeklerin gerisinde kaldığı görülmektedir. Kadınların iş hayatlarında, sosyal yaşamlarında ya da aile ortamlarında karşılaştıkları sorunlar genel anlamda cinsiyete dayalı eşitsizlikler kapsamında oluşmaktadır. Bu eşitsizlikleri en aza indirmek ya da ortadan kaldırabilmek adına ulusal ve uluslararası çalışmalar yapılmaktadır. AK Partinin iktidar olduğu 2002 yılından günümüze, gerek kadınların temel hak ve hürriyetleri bakımından gerekse sosyal hayat ve iş hayatında yaşanılan kadın-erkek ayrımcılığı konusundaki sorunları en aza indirebilmek adına hukuki açıdan yapmış olduğu yenilikler bulunmaktadır. Bu yeniliklerin kadınların hayatına ne kadar dahil ediliyor olduğu tartışılan konular arasındadır. Kadınların özellikle eğitim, sağlık, aile ve sosyal yaşamda sorunsuz bir aktif yaşam sürdürmesi, devletin uyguladığı politikaların hayata geçirilmesi ve sürdürülebilmesinden geçmektedir. Bu çalışmada kadınların Cumhuriyet ilanı öncesi dönemden günümüze olan değişimini, AK Parti‟nin, kadınlara yönelik uyguladığı sosyal politikaları, yapmış olduğu çalışmaları, kadınların iş ve sosyal yaşamda karşılaştıkları ayrımcılıklarla ilgili yasal düzenlemeleri, ulusal ve uluslararası anlaşmalarda yer alan kadınlarla ilgili maddelerdeki değişimleri ve iyileştirmeleri ortaya koymak amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In spite of the fact that women‟s involvement in social and economic activities is associated with the levels of development and undevelopments of countries. I is generally observed That in all societies women lag behind men in these areas. The problems that women face in their work lives ,social lives or family invironment are generally related by gender based in inequality. National and international studies are being carried and to minimize or eliminate these inequalities. Since 2002, when the AK party was in power ,there have been innovations made in legal terms in order to minimize the problems of discrimination between men and women both in terms of women‟s basic rights and freedom and in social life and business life. It is among the debated issues that how much these innovations are included in women's lives. The fact that women maintain an active life without any problems, especially in education, health, family and social life, bases on the implementation and maintenance of the policies carried out by the state. In this study, it is aimed to reveal the change of women from before declaration of the republic to until today, the women-oriented social policies and studies carried out by Ak Party Goverment, legal reforms regarding discriminations which women run into in business and social life, the changes and improvements in the articles related to women in national and international agreements.