Pozitif psikolojik sermayenin iş tatminine ve çalışan performansına etkisi
The effect of positive psychological capital on job satisfaction and employee performance
  1. Tez No: 669703
  2. Yazar: SEVDAM GÜL DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE NECLA KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Pozitif Psikolojik Sermaye, İş Tatmini, Çalışan Performansı, Öz Yeterlilik, İyimserlik, Positive Psychological Capital, Job Satisfaction, Employee Performance, Self-Efficacy, Optimism
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnsan Kaynakları Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, pozitif psikolojik sermayenin iş tatminine ve çalışan performansına etkisini incelemektir. Araştırmada ilk olarak pozitif psikolojik sermaye kavramının tarihsel süreci, tanımı, bileşenleri ve faydaları ele alınmıştır. Araştırmanın devamında ise iş tatmini kavramının tanımı, iş tatminini etkileyen faktörler, iş tatmini ve tatminsizliğinin sonuçları ile çalışan performansı kavramının tanımı, çalışan performansı alt boyutları ve performans değerleme konuları açıklanmıştır. Ayrıca psikolojik sermayenin iş tatmini ve çalışan performansıyla ilişkisine yönelik literatür incelemesi yapılmıştır. Araştırma için Türkiye'de bilişim, eğitim ya da danışmanlık sektöründe görev yapan ve COVID-19 pandemisi nedeniyle faaliyetlerine online ortamda devam eden 200 çalışana anket uygulanmıştır. Nicel çalışmada kolayda örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak iş tatmini ölçeği, çalışan performansı ölçeği, psikolojik sermaye ölçeği ve demografik bilgi formu yer almaktadır. Araştırmanın hipotezlerinin testinde yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Analizler incelendiğinde 4 faktörden oluşan pozitif psikolojik sermayenin 2 faktör altında toplandığı görülmüştür. Bu faktörler ölçeğin orjinaline benzer şekilde öz yeterlilik ve iyimserlik olarak adlandırılmıştır. Çalışmanın neticesinde genel pozitif psikolojik sermayenin ve öz yeterlilik alt boyutunun iş tatmini ve çalışan performansı üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca pozitif psikolojik sermayenin iyimserlik alt boyutunun iş tatmini üzerinde pozitif yönde anlamlı bir etkisi olduğu belirlenirken, çalışan performansı üzerinde anlamlı bir etkisi bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of positive psychological capital on job satisfaction and employee performance. In the research, firstly, the historical process, definition, components and benefits of the concept of positive psychological capital are discussed. In the continuation of the research, the definition of the concept of job satisfaction, the factors affecting job satisfaction, the results of job satisfaction and dissatisfaction, the definition of the concept of employee performance, employee performance sub-dimensions and performance evaluation issues are explained. In addition, a literature review has been made on the relationship between psychological capital and job satisfaction and employee performance. A questionnaire was given to 200 employees, who work in the sectors of information technologies, education or consultancy and continue to operate in an online environment due to COVID-19 pandemic. The convenience sampling method is chosen in the quantitative study. The research contains the data collection tools such as the job satisfaction scale, the employee performance scale, the psychological capital scale and the demographical information form. The structural equation modelling is used for testing the hypothesis of the research. When the analyses were examined, it was seen that positive psychological capital consisting of 4 factors was gathered under 2 factors. These factors were named as self-efficacy and optimism, similar to the original scale. As a result of the study, it was determined that general positive psychological capital and self-efficacy sub-dimension had a significant positive effect on job satisfaction and employee performance. In addition, while it was determined that the optimism sub-dimension of positive psychological capital has a significant positive effect on job satisfaction, no significant effect was found on the employee performance.