Mobile and internet banking adoption: Evidence from Nigeria
Mobil ve internet bankacılığının benimsenmesi: Nijerya'da bir araştırma
  1. Tez No: 669762
  2. Yazar: ABDULRAOUV OLAWALE ALABİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU SAYGILI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bankacılık, Banking
  6. Anahtar Kelimeler: mobil ve internet bankacılığının benimsenmesi, teknoloji kabul modeli, algılanan güven, yapısal eşitlik modeli, mobile and internet banking adoption, technology acceptance model, perceived trust, structural equation modeling
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Nijerya'da bankacılık faaliyetlerine mobil ve internet bankacılığı teknolojisinin girmesinden bu yana, mobil ve internet bankacılığı sistemini kullanmaya istekli çok sayıda müşterinin olduğu yönünde bir algı oluşmuştur. Ne yazık ki, sistemin ülke çapında yeterli sayıda abone çekmediğine dair önemli kanıtlar vardır. Bu araştırmanın amacı, Nijerya'da mobil ve internet bankacılığının benimsenmesini etkileyen faktörlerin araştırılmasıdır. Araştırma modeli, farkındalık, kültür, sosyal normlar, algılanan güven, algılanan güvenlik ve algılanan riskin davranışsal niyet üzerindeki etkisini daha da inceleyerek teknoloji kabul modelini (TAM) genişletmektedir. Araştırma, Nijerya'nın yoğun nüfuslu Kano, Lagos ve Aba bölgelerinden 350 katılımcı arasında yürütülmüştür. Pilot çalışma R yazılım programı kullanılarak yapılırken, araştırma yöntemi olarak yapısal eşitlik modellemesi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, algılanan risk, algılanan güvenlik ve algılanan güvenin, müşterinin mobil ve internet bankacılığını kullanma davranışsal niyeti üzerinde olumlu ve son derece önemli bir etkiye sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Since the introduction of mobile and internet banking technology into banking activities in Nigeria, there has been a manifestation of a large number of clients who are eager to use the mobile and internet banking system. Unfortunately, there is significant evidence that the system has not attracted a sufficient number of subscribers across the country. The purpose of this research is to investigate the factors driving mobile and internet banking adoption in Nigeria. The research model extends the technology acceptance model (TAM) by further examining the impact of awareness, culture, social norms, perceived trust, perceived security, and perceived risk on behavioral intention. The research is conducted among 350 respondents from Nigeria's densely populated areas of Kano, Lagos and Aba. The pilot test was conducted using R software program, while the main work was carried out by using the structural equation modeling. The findings reveal that perceived risk, perceived security together with perceived trust all have a positive and highly significant impact on customer's behavioral intention to use mobile and internet banking, thus established the effect of risk, security, and Trust on behavioral intention of mobile/Internet banking adoption.