Refik Halid Karay'ın düşünce yazılarında dil, edebiyat ve sanat
Language, literature and art in think pieces of Refik Halid Karay
  1. Tez No: 669801
  2. Yazar: SEMA GEÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAFER ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süreli Yayın, Kronik, Düşünce Yazısı, Refik Halid, Periodical, Chronicle, Think Piece, Refik Halid
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu tezde, Refik Halid Karay'ın kurguya dayalı metinleri dışında kalan düşünce yazılarında dil, edebiyat ve sanat odaklı görüşleri eleştirel bir yaklaşımla tartışılmaya çalışılmıştır. Sözü edilen yazıların kapsamını anı, kronik ve mizah kitapları, 1922-1965 yılları arasında çok sayıda dergi ve gazetede çıkan yazıları, kendisiyle yapılan söyleşi ve edebî soruşturmalara verdiği yanıtlar oluşturmaktadır. Refik Halid II. Abdülhamid, Meşrutiyet ve Cumhuriyet dönemlerinin çalkantılı süreçlerine tanıklık etmiş bir yazar ve entelektüeldir. Yazıları gündelik hayatı olanca kalabalığı ve değişkeniyle ele almanın yanında dil, edebiyat ve sanat alanlarında yoğunluk kazanmıştır. Toplumsal yapıda köklü değişimlerin yaşandığı erken Cumhuriyet ve devamındaki süreci yakından deneyimlemiş olan Refik Halid'in kültürel ve sanatsal hareketlilikleri kapsamlı bir şekilde değerlendirdiği yazılarının incelenmesi söz konusu evrelere ışık tutacak olmakla birlikte kendi yazarlık poetikasının kodlarını okuyabilmek adına anlamlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, it has been attempted to critically discuss the language, literature and art-oriented perspectives of Refik Halid Karay in think pieces other than fictional texts. The scope of the pieces consists of his memoir, chronicle and humor books, his articles published in many magazines and newspapers between 1922-1965, his answers to the interviews and literary inquiries. Refik Halid is a writer and intellectual who witnessed the turbulent processes of Abdulhamid II, Constitutional and Republic periods. His these pieces not only involve all the crowd and variables of daily life, but also gain intensity in the fields of language, literature and art. A compherensive and detailed examination of the writings of Refik Halid, who has closely experienced the early Republic and its subsequent period, in which radical changes were experienced in the social structure, will shed light on the said stages, and also it will be meaningful in order to be able to read the codes of his own authorship poetics.