Türkiye'de ikamet eden Suriyelilerin kültürel uyum sürecinin John W. Berry'nin kültürleşme kuramı bağlamında değerlendirilmesi: Aydın ili Efeler ilçesi örneği
The process of cultural adaptation of Syrians residing in Turkey evaluation of John W. Berry in the context of acculturation theory: The example of Efeler district in Aydın province
- Tez No: 669841
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERSOY KUTLUK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
 - Anahtar Kelimeler: Göç, Kültürleşme, John W. Berry, Efeler İlçesi, Suriyeliler, Immigration, Acculturation, John W. Berry, District of Efeler, Syrians
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 331
Özet
Mart 2011 tarihinden itibaren Arap Baharı'nın etkisiyle Suriye'de başlayan iç savaş, günümüzde hala devam etmekte olup 9. yılına girmiştir. Bu bağlamda Türkiye, yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalan milyonlarca Suriyelinin en çok göç ettiği ülkelerden biridir. Savaşın ilk yıllarında Türkiye'de geçici barınma merkezlerinde barındırılan Suriyeliler, savaşın uzaması ile birlikte şehir merkezlerine yerleşmelerine izin verilmiş ve Aydın İli'nin Efeler İlçesi de Suriyelilerin yerleşmeyi tercih ettiği yerlerden biri olmuştur. Dolayısıyla bu çalışmanın konusunu, 2011 yılından itibaren farklı zamanlarda Aydın'a göç etmiş ve Efeler ilçesinde ikamet eden Suriyeli yetişkin bireylerin kültürleşme ve uyum süreçleri oluşturmaktadır. Göç eden bireyler ile göç alan toplumların kültürleşme süreci ve uyumu alanındaki çalışmalarıyla tanınan John W. Berry'nin kültürleşme kuramına göre, azınlık ya da göçmen gruplar ana akım toplumla sosyal ilişkileri sürdürürken, bir yandan da öz kültürlerini ve öz kültürel kimliklerini korumaktadırlar. Bu bağlamda, çalışmanın teorik arka planında Suriyeli yetişkin bireylerin kültürel uyum süreçlerini ortaya koymak için Berry'nin kültürleşme kuramı bir çerçeve olarak kullanılmıştır. Suriyelilerin uyum süreçlerini değerlendirmek için nitel araştırma yöntemlerinden biri olan fenomenoloji deseninden faydalanılmış ve 8'i kadın 6'sı erkek olmak üzere toplam 14 yetişkin Suriyeli ile derinlemesine mülakatlar şeklinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden elde edilen dokümanlar nitel veri analizi programı Maxoda ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda, kadın katılımcıların yüksek düzeyde ayrışma ve çok az bütünleşme stratejisi benimsedikleri görülürken; ev dışındaki hayatta daha aktif olan Suriyeli erkek katılımcıların ilk olarak bütünleşme sonra da ayrışma stratejisine yöneldikleri tespit edilmiştir. Ayrıca, Suriyeli katılımcıların çoğunun öz kültürlerini devam ettirdikleri ve Türkiye'de kalıcı olmak istedikleri çalışmanın sonuçları arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
The civil war that began in Syria under the influence of the Arab Spring since March 2011 is still ongoing today and 9. has entered its year. In this context, Turkey is one of the countries where millions of Syrians who have been forced to leave their lands are most emigrated. In the early years of the war, Syrians who were housed in temporary housing centers in Turkey were allowed to settle in urban centers with the prolongation of the war, and the Efeler District of Aydın province was also one of the places where Syrians preferred to settle. Therefore, the subject of this study is the processes of acculturation and adaptation of Syrian adult individuals who have migrated to Aydın at different times since 2011 and reside in Efeler district. Known for his work in the field of acculturation process and harmony of migrating individuals and migrating societies, John W. according to Berry's theory of acculturation, minority of immigrant groups maintain social relations with mainstream society, while maintaining their self-culture and self-cultural identity. In this context, in the theoretical background of the work, Berry's theory of acculturation was used as a framework to lay out the proceses of cultural adaptation of Syrian adult individuals. In order to evaluate the adaptation processes of Syrians, phenomenology pattern was used as one of the qualitative research methods and semi-structured interviews were contucted in the form of in-dept interviews with a total of 14 adult Syrians, 8 of whom were women and 6 of whom were men. Documents obtained from the interviews were analyzed with the qualitative data analysis program Maxoda. As a result of the analysis, it was found that female participants adopted a high level of segregation and very little integration strategy, while Syrian male participants, who were more active in life outside the home, first turned to a strategy of integration and then segregation. In addition, it is among the results of the study that most Syrian participants maintain their self-culture and want to be permanent in Turkey.