Okul yöneticilerinin eskimişliği ve okul yenileşmesiyle ilişkisi
The relationship between school administrators' obsolescence and school renovation
- Tez No: 669865
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BALCI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eskime, Yönetici Eskimesi, Yenileşme, Okul Yenileşmesi, Obsolescence, manager obsolescence, renovation, school renovation
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Politikası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Teftişi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 250
Özet
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin görüşlerine göre ortaöğretim okulları yöneticilerinin eskimişliği ile okullarının yenileşmesi arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desene göre tasarlanan araştırmanın nicel aşamasında 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında tabakalı örnekleme yöntemi ile belirlenen Ankara ili kamu ve özel Anadolu Liselerinde görev yapan 401 kamu, 362 özel okul olmak üzere 763 öğretmenden veriler toplanarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın nicel aşamasında araştırmacı tarafından geliştirilen“Okul Yöneticisinin Eskimişliği Ölçeği”ve“Okul Yenileşmesi Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmanın nitel aşamasında Ankara'da kamu ve özel Anadolu Liselerinde görev yapan 20 öğretmen (10 kamu, 10 özel) ile görüşmeler yapılmış, görüşmeler içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, kamu okulundaki öğretmenlerin özel okuldaki öğretmenlere göre okul yöneticilerinin eskimişlik düzeyini daha yüksek olarak değerlendirdiklerini ortaya koymuştur. Okul müdürlerinin eskimeyi teknik ve teknolojik beceriler ile sosyal becerilerde ve kavramsal bakışta yaşadıkları belirlenmiştir. Okul müdürlerinin akademik alanda kendilerini geliştirerek eskimeyi önleyebilecekleri sonucu elde edilmiştir. Özel okullardaki öğretmenler okulların yenileşme düzeyini kamu okullarındaki öğretmenlere göre daha yüksek olarak değerlendirmişlerdir. Yenileşmenin okullarda öncelikle“insan”, sonrasında da sırasıyla“yapı”ve“süreç”alanlarında yapılabileceği ortaya çıkmıştır. Okul müdürünün eskimesi ile okulun yenileşmesi arasında negatif yönlü bir ilişki vardır.
Özet (Çeviri)
This study aimed at determining the relationship between obsolescence of secondary school administrators according to teachers' views and school renovation. In the quantitative phase of the study, designed according to the descriptive sequential pattern, one of the mixed method designs, data were collected and evaluated from 763 teachers in the 2018-2019 academic year, of which 401 worked in public and 362 in private Anatolian High Schools in Ankara, which were determined by the stratified sampling method. In the quantitative phase of the study, the“School Administrator's Obsolescence Scale”and the“School Renovation Scale”, both developed by the researcher, were used. In the qualitative phase of the study, interviews were conducted with 20 teachers (10 public and 10 private) working in Anatolian High Schools in Ankara, and the interviews were analysed by content analysis method. Study results showed that teachers working in public schools evaluated the level of obsolescence of school administrators higher compared to the teachers in private schools. It was determined that the school principals' obsolescence was experienced in their technical and technological skills, social skills, and conceptual views. It was determined that school principals can avoid obsolescence by improving themselves in the academic field. Teachers working in private schools evaluated their schools' renovation value higher compared to the teachers working in public schools. It has emerged that the schools' innovation can be done primarily in the fields of“people”, then“structure”and finally“process”. There is a negative relationship between the obsolescence of the principal and the school's renovation.