Migren türü baş ağrısı olan hastalarda anksiyete duyarlılığı, aleksitimi, öfke ve bedensel duyumları büyütme
Anxiety sensitivity, alexithymia, anger and somatosensory amplification in patients with migraine type headache
  1. Tez No: 669980
  2. Yazar: SELİM POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİÇEK HOCAOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Migren Tipi Baş Ağrısı, Anksiyete, Aleksitimi, Bedensel Duyumları Abartma, Öfke, Migraine Type Headache, Anxiety, Alexithymia, Somatosensory Amplification, Anger
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu çalışmada migren tipi baş ağrısı olan hastalarda aleksitimi, anksiyete, bedensel duyumları abartma ve öfke ifade tarzı sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Yöntem: Çalışmaya 1 0cak 2013-1 Haziran 2013 tarihleri arasında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniğine ardışık sıra ile başvuran, çalışmaya alınma ölçütlerini karşılayan, 100 migren türü baş ağrısı olan hasta ile 100 sağlıklı gönüllü dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen tüm olgulara Sosyodemografik Veri Formu, SCID-1, Anksiyete Duyarlılığı İndeksi (ADİ), Bedensel Duyumları Abartma Ölçeği (BDAÖ), Toronto Aleksitimi Ölçeği (TAS) ve Spielberger Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği (SÖÖİT) uygulandı. Bulgular: Çalışmamızda migrenli hastalarının 65'i (%65) kadın, 35'i erkek(%35) olarak, kontrol grubunun ise, 57'si kadın (%57), 43'ü erkek (%43),hasta grubunun yaş ortalaması 37.87 ±7,8 (25-56) yıl, kontrol grubunun yaş ortalaması 36.91 ±6,2 (25-55) yıl olarak saptandı. Migren türü baş ağrısı olan hasta grubunda % 56 oranında psikiyatrik eş tanı olduğu belirlendi. ADİ, BDAÖ ve TAÖ ortalama puanlarına göre karşılaştırıldığında hasta grubunun puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek olduğu saptandı. Öfke ifade tarzı ölçeğinde hasta grubunda kontrol grubuna göre yüksek tespit edilmiş olup, öfke dışa vurumu ve öfke kontrolü açısından her iki grup arasında anlamlı bir fark olduğu tespit edilmiştir. TAÖ ile sürekli öfke, öfke içe atım ve öfke dışa vurum puanları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Sonuç:Bu çalışmada, migren türü baş ağrısı olan hastalarda çok sayıda ruhsal belirtinin klinik tabloya eşlik ettiği saptanmıştır. Hastaların mevcut tedavilerini ve hastalığın seyrini etkileyen bu ruhsal belirtiler sıklıkla klinisyenlerin dikkatinden kaçabilmekte ya da yanlış tanı alabilmektedir. Çalışmamız klinikler arasında konsültasyonun ve liyezonun gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, alexithymia, anxiety, somatosensory amplification, and the state-trait anger scale test scores were compared between patients with migraine type headache and individuals making up the healthy control group. Method: 100 patients with migraine type headache who applied to RecepTayyipErdoğan University Training and Research Hospital Neurology Clinic successively between the 1st of January 2013 and the 1st of June 2013 and fulfilled the criteria for participating in the study and 100 healthy voluntary individuals participated in the study. The Socio-Demographic Data Form, SCID-1, the Anxiety Sensitivity Index (ASI), the Somatosensory Amplification Scale (SAS), the Toronto Alexithymia Scale (TAS), and the Spielberg State-Trait Anger Scale and Anger Expression Inventory were administered to all phenomena included in the study. Findings: 65 (65%) of the patients with migraine were female, and 35(35%) of them were male. Of the control group, 57 (57%) were female, and 43(43%) were male. The average age of the patient group was37.87 ±7.8 (25-56) years, and that of the control group was 36.91 ±6.2 (25-55) years. Psychiatric comorbidity was prevalent in the patient group with migraine type headache by 56%. Comparison based on average scores in AST, SAC, and TAS revealed that the scores of the patient group were significantly higher than those of the control group. The patient group had higher scores in comparison to the control group in the Anger Expression Inventory. In addition, a significant difference was detected between two groups in terms of anger expression and anger management. It was seen there was a significant relationship between TAS and trait anger, anger introjection, and anger expression scores. Conclusion: It was found out that many psychological symptoms accompanied the clinical picture among patients with migraine type headache. These psychological symptoms which affect patients 'current treatments and the course of disease may frequently escape the notice of clinicians or be diagnosed wrongly. The present study reveals the necessity of consultation and liaison among clinics.