Kuzey Anadolu'daki Clethrionomys tilesius, 1850 (Mammalia:Rodentia) cinsinin taksonomik durumu ve yayılışı
Distribution and taxonomic status of genus clethrionomys tilesius, 1850 (Mammalia:Rodentia) in North Anatolia
- Tez No: 6700
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKUT KIVANÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Clethrionomys glareolus ponticus, Thomas, 1906, Vole mause, taxonomy, distribution, its ecology and biology
- Yıl: 1989
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
I I ÖZET Yüksek Lisans Tezi KUZEY ANADOLU 'daki CLETHRİONOMYS TILES I US, 1850 (MAMMALIA:RODENTIA) CİNSİNİN TAKSONOMİK DURUMU VE YAYILIŞI Ercüment ÇOLAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabil im Dalı Danışman : Yard. Doç. Dr. Erkut KIVANÇ 1989, Sayfa : 43 Jüri : Prof.Dr. Ahmet "Ömer Koçak Yard. Doç. Dr. Erkut Kıvanç Yard. Doç. Dr. irfan Albayrak Bu çalışma, Türkiye'den kayıtlı Kazıcı Fareler'den Clethrionomys glareolus pontlcus Thomas, I906'un kesin olmayan taxonomik durumunun ve yayılışının, yeni materyalle birkez daha incelenerek değerlendirilmesi amacıyla yapı İdi. Materyal olarak, tip yerinden, kayıt yerlerinden ve planlanan yerlerden deri ve baş iskeleti şeklinde temin edilen 120 örnek, arazi notu ve gözlemi kullanıldı. Deri ve baş iskeletleri morfolojik, alınan 32 ölçü karakteri ise biyometrik yöntemlerle değerlendirilerek bulgular literatür kayıtlarıyla karşılaştırıldı. Bu karşılaştırmalar sonunda ponticus'un komşu alttürlerden farklı, geçerli bir takson olduğu, Türkiye'nin Karadeniz ve Marmara Bölgelerinde kesintisiz bir yayılış gösterdiği saptandı. ANAHTAR KELİMELER: Clethrionomys glareolus ponticus Thomas, 1 906, Kazıcı Fare, Taksonomi, Yayılış, Biyolojisi ve Ekolojisi.
Özet (Çeviri)
I I I ABSTRACT Masters Thesis DISTRIBUTION AND TAXONOMIC STATUS OF GENUS CLETHR I ONOMYS TILESIUS, 1850 {MAMMALIA: RODENT I A) IN NORTH ANATOLIA Ercüment ÇOLAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Assist. Prof.Dr. Erkut KIVANÇ 1989, Page : 43 Jury : Prof.Dr. Ahmet Ömer Koçak Ass i st. Prof.Dr. Erkut Kıvanç Assist. Prof.Dr. irfan Aibayrak This study was performed in order to evaluate the uncertain taxonomic status and distribution of Clethrionomys glareolus ponticus Thomas, 1906 which belongs to vole mause recorded from Turkey, by means of re-examination of the new material. As material, the skui I and skin of the 120 specimens captured from type locality and record areas, and everywhere planned along with the field notes and observations were used. While the skin and skull were evaluated morphologically, 32 measure characters taken were evaluated by the biometric methods and findings were compared with the published data. As a result, the* sub species of ponticus were considered as a valid and different taxon having a continuous distr ibuxtion in Marmara and Black Sea regions of Turkey.