Elektronik ödeme araçlarıyla yapılan altın alım satım işlemlerinin müşteri temelinde incelenmesi
Investigation of gold purchasing and sale transactions made with electronic payment tools on customer basis
  1. Tez No: 670029
  2. Yazar: ÖNDER ARIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKET TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Ekonomi, Religion, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Sarf, kredi kartı, banka kartı, akıllı kart, e-para, sanal kart, e-çek, eft/fast, virman, swıft, western union, sarf, credit card, debit card, smart card, e-money, virtual card, e-check, eft, remittance, swift, western union
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 165
Özet
Elektronik ödeme araçları aracılığıyla yapılan altın alım satım işlemlerinin İslam hukuku açısından değerlendirilmesinin yapıldığı bu araştırmada, teknoloji çağının yeni ödeme araçlarının nitelikleri özellikle de alışveriş işlem süreçleri irdelenerek sarf akdinin temel kurallarına uygunluğu tespit edilmeye çalışılmıştır. Tespit edebildiğimiz kadarıyla şimdiye kadar elektronik ödeme araçları bağlamında her hangi bir çalışmanın mevcut olmaması bu konunun çalışmasında etkili olmuştur. Bu nedenle sarf akdinin temel kurallarına uygunluğunun tespiti açısından e-ödeme araçlarının her birinin müstakil olarak incelenmesi yerinde olacaktır. Araştırmanının birinci bölümünde; kavramsal ve teorik çerçevede sarf akdinin kendisine özgü temel kuralları, e-ticaret açısından sarf akdiyle ilgili olan diğer akitler ile elektronik ticaretin araçları özellikle de ödeme araçları ele alınmıştır. İkinci bölümde ise elektronik ödeme araçlarının her biri kendi başlığı altında bir değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Sonuç kısmında kartlı ya da kartsız ödeme araçlarının işlevleri ve işlem süreçlerinin birbirinden farklı olması sebebiyle, her biriyle yapılan sarf sözleşmelerinin fıkhî sonucunun farklı olacağı beyan edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, in which gold trading transactions made through electronic payment instruments are evaluated in terms of Islamic law, the characteristics of the new payment instruments of the technology age, especially the shopping transaction processes, are examined and the compliance of the consumption contract (sarf akdi) with the basic rules has been tried to be determined. As far as we can determine, the absence of any study in the context of electronic payment instruments has been effective in the study of this subject. For this reason, it would be appropriate to examine each of the payment instruments separately to determine the compliance of the consumption contract (sarf akdi) with the basic rules. In the first part of this research, In the conceptual and theoretical framework, the basic rules of the consumption contract (sarf akdi), other contracts related to the consumption contract (sarf akdi) in terms of e-commerce, and the tools of electronic commerce, especially the payment instruments, are discussed. In the second part, each of the electronic payment instruments has been evaluated under its title. In the conclusion, it has been stated that the intellectual result of the consumption contracts (sarf akdi) made with each of them will be different since the functions and transaction processes of payment instruments with or without a card are different from each other.