Dönüşümcü liderlik ile ekipte motivasyon ve doyum düzeyleri arasındaki ilişki: Hastane örneği
The relationship between transformational leadership and team motivation and satisfaction levels: The hospital example
- Tez No: 670030
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEDA KUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healtcare Management
- Anahtar Kelimeler: Dönüşümcü Liderlik, Motivasyon ve Doyum, Transformational Leadership, Motivation and Satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medipol Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çalışmanın amacı, dönüşümcü liderlik yaklaşımının motivasyon ve doyum üzerine etkisini tespit etmektir. Çalışmada temel olarak dönüşümcü liderlik, motivasyon ve doyum düzeyleri belirlenmeye, demografik özelliklere göre, motivasyon ve doyum boyutlarını algılamaya ve değerlendirmeye, bu kavramlar arasındaki ilişkiler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışma Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bir özel hastane (n=198) ve Kocaeli ilinde faaliyet gösteren bir kamu hastanesinde (n=291) bulunan sağlık çalışanlarına uygulanmıştır. Verilerin elde edilmesi için Ekip İlişkilerinin Yararlı ve Yararlı Olmayan Yönleri Ölçeği (EİYÖ), Ekipte Motivasyon ve Doyum Ölçeği (EMDÖ) ve Dönüşümcü Liderlik Ölçeği (DLÖ) kullanılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistik programı yardımıyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda kamu hastanesi çalışanlarının özel hastane çalışanlarından daha yüksek EİYÖ ile EMDÖ düzeyine sahip olduğu görülmüştür. Özel hastanede dönüşümcü liderlik özelliği devlet hastanesinden daha etkindir. Katılımcıların eğitim durumlarının motivasyon ve doyum düzeylerini etkilediği bulunmuştur. Ayrıca katılımcılardan 18 ile 25 yaş arasındaki hastane çalışanları dönüşümcü liderliğe daha yatkındır. Hem devlet hem de özel hastane de dönüşümcü liderlik, ekipte motivasyon ve doyum düzeyleri ile ekipte yararlı olma düzeylerinin demografik verilerle ilişkili olmadığı bulunmuştur. Yalnızca kamu hastanesindeki kadın çalışanların, dönüşümcü liderlik algıları kamu hastanesindeki erkek çalışanlara göre daha yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Genel olarak çalışma sonunda dönüşümcü liderlik algılarının EİYÖ üzerinde etkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to determine the effect of transformational leadership approach on motivation and satisfaction. The study basically attempted to determine transformational leadership, motivation and satisfaction levels, to perceive and evaluate the dimensions of motivation and satisfaction according to demographic characteristics, and to determine the relationships between these concepts. The study was applied to healthcare workers in a private hospital operating in Kocaeli (n = 198) and a public hospital operating in Kocaeli (n = 291). The Helpful and Unhelpful Aspects of Team Relationships Scale, Team Motivation and Satisfaction Scale and Transformational Leadership Scale were used to obtain data. The obtained data were evaluated with the help of SPSS 22.0 statistics program. As a result of the research, it was observed that public hospital employees had higher levels of EİYÖ and EMDÖ than private hospital employees. Transformational leadership is more effective in private hospitals from than public hospitals. It was found that the educational status of the participants affected their motivation and satisfaction levels. In addition, hospital workers between the ages of 18 and 25 among the participants are more prone to transformational leadership. It was found that transformational leadership, motivation and satisfaction levels in the team and the levels of being useful in the team were not related to demographic data in both public and private hospitals.Female employees in public hospitals have a higher level of transformational leadership perceptions than male employees in public hospitals. In general, at the end of the study, the effect of transformational leadership perceptions on the Eİ.