Tabersi ve Beğavi tefsirinde Bakara suresinin kıraat açısından incelenmesi
Examination of the surah of Baqara in terms of recitation in Taberi and Begavi interpretation
  1. Tez No: 670042
  2. Yazar: HANDENUR MEĞRELİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER DUMLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kıraat, Begavî, Meâlimü't-Tenzil, Tabersî, Mecma'u'l-Beyân, Recitation, Begavî, Meâlimü'd-Tenzil, Tabersî, Mecma'u'l-Beyân
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmada Tabersî ve Begavî Tefsirinin kıraate dair farklılıkları Bakara Sûresi özelinde mukayeseli bir şekilde açığa çıkarılması amaçlanmaktadır. Çalışmamız giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın amacı, konusu ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilere yer verilmektedir. Birinci bölümde; kıraatin tanımı, kıraat imamları, her iki müfessir ve tefsirleri hakkında bilgiler çok fazla ayrıntıya girilmeden anlatılmaktadır. İkinci bölümde Begavî'nin Meâlimü't-Tenzil ve Tabersî'nin Mecma'u'l-Beyân adlı tefsirlerini kıraat açısından karşılaştırarak, ayetleri naklederken kullandıkları yöntemler incelenmektedir. Ayetlerden örnekler vererek her iki müellifin tercih ettikleri yöntemler mukayese edilerek verilmektedir.11111 Üçüncü bölümde ise her iki müfessirin tefsirinde hangi ayetlerde kıraate değindikleri, hangi kıraat imamlarından nakilde bulundukları ve tercih edilen okuyuş tek tek ele alınmaktadır. Müfessirlerin ortak değindiği ayet ve farklı olan ayetler şema ile de gösterilmektedir. Çalışmamız sonuç ve kaynakça ile sona ermektedir.
Özet (Çeviri)
With this study, it is aimed to reveal a comparative study on the science of qiraah named“Analysis of Tabersi and Begavi Interpretation in terms of Recitation in the Surah of Baqara.”Our study consists of introduction, two parts and conclusion. In the introduction part, information about the purpose, subject and studies of the research has been given. At the same time, the description of qiraat, imams of qiraat, both commentators and commentaries are included in the introduction. In the first chapter, the methods used by Begavî while transmitting the verses by comparing his interpretation named Meâlimü'd-Tenzil and Tabersî's interpretation of Mecma'u'l-Beyân in terms of recitation are examined. The methods preferred by both authors were compared by giving examples from the verses. In the second part, the verses in which the two commentators referred to the Quran, which imams they reported and the preferred reading are discussed one by one. The verse that commentators commonly refer to and the verses that are different are also shown with a diagram. Our study ends with the result and bibliography.