Müzik terapinin demans tanılı geriatrik psikiyatri hastalarında duygudurumu, bilişsel ve sosyal davranışları üzerindeki etkileri
The effects of music therapy on emotional, cognitive and social Behaviors in geriatric psychiatric patients diagnosed with dementia
- Tez No: 670128
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BAĞCI
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Müzik, Music
 - Anahtar Kelimeler: Geriatrik Psikiyatri, Demans, Bilişsel, Duygudurumu, Sosyal Davranışlar, Müzik Terapi, Geriatric Psychiatry, Dementia, Cognitive, Emotional State, Social Behaviour, Music Therapy
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Müzikoloji Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 101
Özet
Müziğin yapısı her ne kadar melodi, ritim, söz ve armoniden oluşsa da insan, üzerindeki etkisini, kendisi ve yaşanmışlıklarını müzik üzerinden kurduğu bağlantı ile oluşturmaktadır. Yaş ve yaşanmışlıklarımız arttıkça dinlediğimiz müzikler de paralelinde artmaktadır. Özellikle yaşlı insanlar için müzik, iç dünyalarının kapısını açan bir anahtar görevi görmektedir. Müzik terapi, girilen iç dünyaya zarar vermeden yaşanılan anıları, kişileri, duygu ve düşünceleri önce algılamalarına sonra da ortaya çıkarmalarına yardımcı olmaktadır. Bu sebepten ötürü, geriatrik hastalar üzerinde müzik terapi uygulamalarının değeri gün geçtikçe artmakta olup, deney araştırmalarına da özen gösterilmektedir. Müzik terapinin demans tanılı geriatrik psikiyatri hastaları üzerinde duygudurumu, bilişsel ve sosyal davranışları bakımından etkisinin nasıl olduğu konusu araştırmanın problemini oluşturmaktadır. Bu doğrultuda yaşlı hastalar üzerinde uygulanan müzik terapinin bilişsel, duygudurumu ve sosyal davranışları üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada, durum çalışması yapılmış, karma metod üçgenleme (triangulation) araştırma deseni kullanılmıştır. Bu desen, 8 haftalık seansların başında ve sonunda uygulanan Mini-Mental-Status-Test (MMST) ve Geriatrische Depressions-Skala (GDS)`dan oluşmakta olup, testler ve Wilcoxon İşaretlenmiş Mertebeler tekniğine göre nicel bir özellik taşımaktadır. Terapi öncesi planlama, protokol, uzmanlar tarafından yazılan gözlem raporları ve literatür taraması açısından da nitel bir özellik taşımaktadır. Araştırma sonucunda, müzik terapinin yaşlı hastaların bilişsel ve duygudurumu üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüştür. Diğer taraftan Müzik terapinin bu hastaların sosyal davranışları üzerinde pozitif ve güçlü bir etkiye sahip olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Even though music is structured by melody, rhythm, lyrics and harmony, its effects on humans demonstrate itself by the relations of the individuals themselves and their experiences by music. The more we live and experience life, the number of music we listen to increases parallelly. Especially for older people music functions like a key that unlocks a door to their inner worlds. Music therapy helps the individuals first to understand the memories, people, emotions, and thoughts then helps them to reveal without harming the individual's inner world. Thus, the applications of music therapy on geriatric patients gain more value each day, and the experimental research are holding more value. In this study, I investigated the effects of music therapy on the emotional, cognitive states, and the social behaviour of geriatric psychiatric patients and tried to reveal that whether it has meaningful effects on the patients or not. I used case study, and mixed-method triangulation research design. In this mixed methods design, the quantitative methods included the Mini-Mental-Status-Test (MMST) and Geriatrische Depressions-Skala (GDS) that were implemented at the beginning and the end of the eight-week sessions, while the qualitative methods comprised of the pre-therapy planning, protocols, observation reports written by experts and literature review. I found that even though the tests did not reveal a statistically meaningful effect on their cognitive and emotional state, the music therapy had a positive and strong effect on the social behaviours of geriatric patients.