Tiroid nodüllerinin malignite risklerinin öngörülmesinde 2017 Amerikan Radyoloji Koleji ve Avrupa Tiroid Birliği sistemlerinin değerlendirilmesi ve karşılaştırılması
Evaluation and comparison of 2017 American College of Radiology and European Thyroid Association systems in prediction of malignancy risks of thyroid nodules
- Tez No: 670182
- Danışmanlar: PROF. DR. SÜHA SÜREYYA ÖZBEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Tiroid, Nodül, TIRADS, Ultrason, Thyroid, Nodule, TIRADS, Ultrasound
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
AMAÇ American College of Radiology (ACR) ve European Thyroid Association (ETA) tarafından geliştirileni tiroid nodüllerinin karakterizasyonu amaçlı risk tabakalandırma sistemlerinin tanısal performanslarının histopatolojik tanı temelinde değerlendirilmesi. GEREÇ VE YÖNTEM Nisan 2013 ve Kasım 2017 tarihleri arasında ultrasonografik incelemesi gerçekleştirilmiş ve kesin tanıları histopatolojik olarak kanıtlanmış 165 hastaya ait 251 nodül çalışmaya dahil edilmiştir. Nodüllerin sonografik özellikleri retrospektif olarak, üç ayrı araştırmacı tarafından değerlendirilmiş, sonrasında ACR ve ETA tarafından tanımlanan Thyroid Imaging Reporting and Data System (TIRADS) kategorilerine uygun olarak sınıflandırılmıştır. Nodül karakterizasyonundaki tanısal performansları ve gereksiz ince iğne aspirasyon biyopsisi (İİAB) oranları hesaplanmıştır. BULGULAR 251 nodülden 189'u (%75.3) benign, 62'si (%24.7) ise malign idi. Duyarlılıkları EUTIRADS ve ACR-TIRADS için sırasıyla %73 ve %71 iken özgüllükleri %80 ve %75 olarak hesaplandı. Pozitif ve negatif prediktif değerler EU-TIRADS için sırasıyla %54 ve %90 olarak hesaplanırken ACR-TIRADS için %48 ve %89 idi. Önerilen kriterlere göre gereksiz İİAB oranı EU-TIRADS için %64; ACR-TIRADS içinse %61 olarak hesaplandı. SONUÇ Histopatolojik tanıya sahip nodül grubunda her iki risk tabakalandırma sisteminin orta dereceli ve kabul edilebilir tanısal performans oranlarına sahip olduğu gösterilmiş olup hekimlerin tiroid nodüllerinin yönetimi sırasında bu sistemlerin güçlü ve zayıf tarafları hakkında bilgi sahibi olmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVES To analyze the diagnostic performances of risk stratification systems of American College of Radiology (ACR) and European Thyroid Association (ETA) in the characterization of thyroid nodules with histopathological diagnosis. MATERIAL AND METHODS This study included a total of 251 thyroid nodules with histopathologically proven final diagnoses in 165 patients who had been evaluated with ultrasonography (US) between April 2013 and November 2017. US features of the thyroid nodules were retrospectively and blindly reviewed, later classified according to the Thyroid Imaging Reporting and Data System (TIRADS) categories defined by ACR and ETA. The diagnostic performance rates in the characterization of thyroid nodules, and unnecessary fine-needle aspiration biopsy (FNAB) rates were calculated. RESULTS Of the 251 nodules, 189 (75.3%) were benign and 62 (24.7%) were malignant. The diagnostic performance rates of EU-TIRADS and ACR-TIRADS in terms of sensitivity were 73% and 71%, while the specificity rates were 80% and 75%, respectively. The positive and negative predictive rates of EU-TIRADS were 54% and 90%, in comparison to 48% and 89% in ACR-TIRADS, respectively. The rates of unnecessary FNAB were 64% for EU-TIRADS and 61% for ACR-TIRADS according to the proposed criteria of each system. CONCLUSIONS Both risk stratification systems were demonstrated to have moderate and acceptable rates of diagnostic performance in a cohort of nodules with histopathological diagnosis. Physicians should be familiar with the strengths and weaknesses of them for optimal management of thyroid nodules.